Logó - Neffisz színes logója

Interjú Szita Péter funkcionális fitnesz versenyzővel

Szita Péter funkcionális fitnesz versenyző egy versenyen interjút készít
Szita Péter funkcionális fitnesz versenyzőnek tettük fel kérdéseinket, aki az Európa-bajnokság kvalifikációs versenyére készül. Ismerd meg Petit.

Szia Peti, szeretnénk bemutatni Téged a közösségünknek.

Gyermekkori Kezdetek a Sportban

Mikortól van a sport jelen az életedben, milyen sportágakat űztél, mit jelentett akkoriban számodra a rendszeres sportolás és milyen eredményeid voltak?

Általános iskola 1. osztálytól kezdtem el focizni, ZTE utánpótlásban is jó pár évet. Akkoriban nem volt bennem különösebb verseny szellem, csak szerettem a sportot és a közösséget. Jártam válogatott szűrő edzésekre is, de egy idő után nagyon elment a kedvem tőle és ezért abba is hagytam.

Az Első Találkozás a CrossFit-tel

Mikor találkoztál a CrossFit-el, ez, hogy történt és mit változtatott meg az addigi sportolói pályafutásodban?

Először csak egy kicsi konditerembe kezdtem el járni aztán, amikor bekerültem középiskolába ott hallottam először a CrossFitről. Nagyon felkeltette az érdeklődésemet és akkoriban még csak egy kimondottan CrossFit terem volt zalaegerszegen a Crossfunctional gym, ezért nem volt kérdés, hogy átpártolok oda.

Miért Különleges a CrossFit?

Mitől volt más ez a sport a többitől, hogyan haladtál a CrossFit karrieredben, melyik eredményeidre vagy a legbüszkébb?

Nem volt igazából más a többitől, két osztálytársammal jártunk, nem úgy edzetünk, hogy versenyezni is fogunk, csak egymást próbáltuk “lekörözni”. Először versenyhelyzetbe az első Crossfun csapatversenyen kerültem, akkor tudtam, hogy amint lesz lehetőség máshol is fogok még menni. Versenyről-versenyre egyre komolyabban vettem a sportot a sikereknek köszönhetően. A legbüszkébb talán a Summer challenge 2. helyezésre vagyok első Rx versenyem.

Edzők és Mentorok Támogatása

Van edződ, segítőd, akivel együtt dolgoztál?

Természetesen, amióta a Crossfunctional gym-be járok Osvald Anna, Mózer Géza és főként Horváth Zoltán segítenek mindenben nekem. Annával és Zolival, ha tudunk együtt is edzünk, ami szintén plusz löketet tud adni a fejlődésben.

Tanulás és Sport Egyensúlya

Ha jól tudom a tanulás mellett sportolsz, hogyan tudod összeegyeztetni a tanulás-magánélet-sport-szabadidő négyest?

Szerencsére nem kellett messzire utaznom, itt Zalaegerszegen tudtam folytatni a tanulmányaimat, ami nagy segítség, mert így marad időm az edzésre és magamra is.

Első Funkcionális Fitnesz Versenyek

Mikor indultál először funkcionális fitnesz versenyen és milyen eredményeket értél el?

Először a 2023-as junior nemzeti bajnokságon indultam el, amit sikerült meg is nyernem és kvótát nyernem a Oslóban megrendezett világbajnokságra, ahol 6. helyet sikerült el csípnem.

A Magyar Funkcionális Fitnesz Helyzete

Van rálátásod a magyar CF és Funkcionális Fitnesz sportágakra, az abban részt vevő sportolókra és az elért eredményeikre?

Igen, a magyar közösség jelentős részét követem a közösségi oldalakon.

A Funkcionális Fitnesz Jövője

Hogy látod a Funkcionális Fitnesz jövőjét, van hazai és nemzetközi mezőnyben példaképed?

A jövőjét illetően csak reménykedni tudok a legjobbakban, abból kiindulva, hogy egyre több országban nagy népszerűségnek örvend, én pozitívan vélekedek. Nekem a kezdetek óta Mat Fraser a top a sportban, de hazai szinten is nagyon büszkék lehetünk például Horváth Laurára, Baksza Ádámra és Török Gáborra.

Erősségek és Fejlesztési Célok

Mit tartasz erősségeidnek és mik azok amikben szeretnél fejlődni?

Leginkább az állóképességemet, illetve a sprint jellegű feladatokat. Gimnasztikai mozdulatokban szeretnék még fejlődni, gyűrű muscle up, kézen járásos feladatok, illetve súlyemelésben.

Jelenlegi Elégedettség és Jövőbeli Tervek

Az életed jelenlegi szakaszában elégedett vagy azzal, ahol tartasz és milyen terveid vannak a jövőben?

Természetesen, én mindig azt nézem 1-2 éve hol tartottam és ahhoz képest pedig hatalmasat fejlődtem, azt gondolom. A közeljövőben szeretném képviselni a országot Funkcionális Fitnesz-ben Európa, illetve világ versenyen és minél jobb eredményeket elérni. Illetve a Fittest In Hungary címet szeretném még elérni.

Tanácsok Kezdő Sportolóknak: Szita Péter Hitvallása

Mi a hitvallásod a sportban, mit tanácsolnál azoknak a fiataloknak, aki még a sportolói pályafutásuk elején tartanak és szeretnének Bajnokok akarnak lenni?

Még én is pályafutásom elején vagyok még csak most töltöttem be a 20. életévemet. Épp ezért ezt a kérdést meg hagynám az idősebb, tapasztaltabb sportolóinknak.

Köszönjük Peti az interjút és sok sikert kívánunk az Európai Bajnokság Kvalifikációs versenyre!

Megosztom a posztot

További Posztok

Csatlakozz a Funkcionális Fitnesz Masters Nemzeti Bajnokság 2024-hez Körmenden, augusztus 10-11-én! Nevezési határidő: 2024. július 14. Regisztrálj most és küzdj meg a világbajnoki kvótákért!
Varna Throwdown 2024 versenybeszámoló: Izgalmas két napos Crossfit verseny Varna parkjában, eredményekkel és részletes beszámolóval. Ismerd meg a verseny részleteit Vadicsku Szabolcs által.
A III. Mjus Sawarrior Cross Day idei versenyén a csapatok már középhaladó feladatsorokban mérhették össze erejüket. Hangay Krisztián versenybeszámolóját olvashatjátok.

Értesülj egyből az újdonságokról és aktualitásokról

Iratkozz fel a hírlevelünkre

A feliratkozással elfogadom és megértettem az Adatvédelmi nyilatkozatot