Logó - Neffisz színes logója

Interjú Osvald Anna funkcionális fitnesz versenyzővel

Osvald Anna funkcionális fitnesz versenyző egy versenyen interjút készít
Osvald Anna funkcionális fitnesz versenyzőnek tettük fel kérdéseinket, aki az Európa-bajnokság kvalifikációs versenyére készül. Ismerd meg Annát.

Szia Anna, szeretnénk bemutatni Téged a közösségünknek.

A Sport Gyermekkori Kezdetei

Mikortól van a sport jelen az életedben, milyen sportágakat űztél, mit jelentett akkoriban számodra a rendszeres sportolás és milyen eredményeid voltak?

7 éves koromban kezdtem el vívni és 19 éves koromig űztem ezt a sportot. 2 évig tőr, majd 10 évig kard volt a fegyvernemem. Az edzéseket már gyerekkoromban is a lehető legkomolyabban vettem, a nyári edzőtáborok előtt 2-3 héttel már futottam és fekvőtámaszoztam, hogy a táborban én legyek a legerősebb. A kezdetektől fogva nagyon szerettem versenyezni és tudatosan azért edzettem, hogy minél jobb eredményeket érjek el. Nagy álmom volt, hogy egyszer ott lehessek egy Olimpián. 

Az eredményeimet tekintve korosztályos válogatott voltam, többszörös diákolimpiai bajnok, országos bajnok csapatban és sok nemzetközi versenyen is megfordultam Ausztriában, Lengyelországban, Bulgáriában és Franciaországban is. Szeptembertől júniusig, szinte minden 2. hétvégén versenyekre utaztunk az egyesülettel, nagyon szép emlékeim vannak azokról az időkről.  A sport mellett mindig odafigyeltem a tanulmányaimra is, 2013-ban Magyarország Jó Tanulója, Jó Sportolója elismerésben részesített az Emberi Erőforrások Minisztériuma. 

Az Első Találkozás a CrossFit-tel

Mikor találkoztál a CrossFit-el, ez, hogy történt és mit változtatott meg az addigi sportolói pályafutásodban?

Zalaegerszegen tanultam tovább gyógytornász szakon, de sajnos itt nem volt kard szakág, így nem tudtam a vívást folytatni. Főiskolás éveim alatt hiányzott a mozgás és ekkor mentem el Zalaegerszegen abba a terembe, ahol a mai napig edzek és dolgozok is. 1-2 évig kötetlenül ismerkedtem a sporttal, de egy idő után elkezdtem érdeklődni a versenyzés iránt. 

A CrossFit és a Vívás Különbségei

Mitől volt más ez a sport a többitől, hogyan haladtál a CrossFit karrieredben, melyik eredményeidre vagy a legbüszkébb?

Ha a víváshoz kéne viszonyítanom a CrossFit-et teljesen különböző a két sport és az edzések felépítése is. Számomra kezdetben azt volt a legnehezebb elfogadni, hogy van egy új sport, amiben kezdő vagyok. Mindegy, hogy a vívásban mennyire voltam eredményes, újra el kellett kezdenem a lépcsőfokokat végig járni, csak most már nem gyerek, hanem felnőtt fejjel. 

Az elején nagyon ügyetlennek éreztem magam, de hétről hétre, hónapról, hónapra ugyanazt a taktikát követtem, mint a vívásban: komolyan vettem az edzéseimet és minden tőlem telhetőt megtettem azért, hogy minél jobb legyek. 

Amatőr kategóriában kezdtem el a versenyzést, de nem voltak kiemelkedő eredményeim, sőt, volt olyan verseny, ahol utolsó helyezést értem el. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez nem viselt akkor meg, viszont mindig megtaláltam az örömömet a sportban: életem első HSPU-ja, az első 2 méter kézenjárásom, az első Bar és Ring Muscle Up-om, ezek mind olyan élmények, amelyek a mai napig felejthetetlenek és óriási löketet adtak ahhoz, hogy ne adjam fel. 

Eredmények és Büszkeségek

Minden eredményemre nagyon büszke vagyok (így utólag még arra az utolsó helyre is), hiszen rengeteg munka van mögöttük. Ha ki kéne emelnem versenyt, akkor az a 2023-as horvát Varazdin Throwdown lenne, ahol aranyérmet szereztem és a legnagyobb élményt a 2022-es szlovák Summer Challenge Throwdown nyújtotta, ahol a dobogó 3. fokára állhattam fel profi kategóriában. 

Edzők és Támogatók

Van edződ, segítőd, akivel együtt dolgoztál?

Igen, Horváth Zoltánnal dolgozunk együtt több éve és az Ő edzésprogramját követem. 

Munka, Sport és Magánélet Egyensúlya

Ha jól tudom a CrossFUNctional Gym edzője vagy és a munkád mellett sportolsz, hogyan tudod összeegyeztetni a munka-magánélet-sport-szabadidő négyest?

Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert minden nap azt csinálhatom, amit szeretek, a munkám egyben a hobbim is. Már gyerekkoromban is a sport körül forgott az életem, ez most sincs másképp, de természetesen mindenre próbálok időt szakítani. 

Gyógytornász és Edzői Tapasztalatok

Gyógytornász diplomát van, milyen céljaid és terveid vannak, dolgozol a szakmádban?

Edzőként nem tudok nem gyógytornász fejjel gondolkodni, a két végzettség számomra már nem különíthető el. A munkámban minden esetben igyekszem a prevencióra, a problémák megelőzésére fektetni a hangsúlyt, de vannak olyan vendégeim is, akiknek sérülés utáni rehabilitációjával foglalkozom. Olyan is akad, aki gyógytornával keresett fel, majd ahogyan az aktuális problémáját orvosoltuk, megtetszett neki a funkcionális edzés és azóta is lelkesen látogatja az órákat. A jövőben is ezt a vonalat szeretném tovább erősíteni a munkámban. 

Első Funkcionális Fitnesz Versenyek

Mikor indultál először funkcionális fitnesz versenyen és milyen eredményeket értél el?

2023-ban a Nemzeti Bajnokságon indultam el először és ott 6. helyezést értem el. 

A Magyar Funkcionális Fitnesz és CrossFit Helyzete

Van rálátásod a magyar CF és Funkcionális Fitnesz sportágakra, az abban részt vevő sportolókra és az elért eredményeikre?

Igen, követni szoktam a magyar sportolók eredményeit. 

A Funkcionális Fitnesz Jövője

Hogy látod a Funkcionális Fitnesz jövőjét?

Minden új sportágnak hazai és nemzetközi viszonylatban is nehéz dolga van. Amikor tőrről a fiatalabbnak számító kard szakágra léptem át, akkor se egyesületi, se országos szinten nem volt kimagasló számú versenyző, melynek volt előnye és hátránya is. Az előnye az volt, hogy könnyebben az élmezőnybe lehetett jutni, a hátránya, hogy nehezebb volt húzóerőt találni. Ahogy a kard szakág hónapról hónapra erősödött, egyre több fiatal gyermeket vonzott ez a sport és az ismertsége is szélesebb körűvé vált. Bízom benne, hogy a Funkcionális Fitnesz sportágat is hasonlóképpen egyre többen ismerik majd meg. Hazánkban a népszerűség növekedésével együtt, talán a szponzorálási lehetőségek is tágulnak, ami jó alapot biztosítana az egyre nagyobb nemzetközi sikerek eléréséhez. 

Erősségek és Fejlesztési Célok

Mit tartasz erősségeidnek és mik azok amikben szeretnél fejlődni?

Erősségemnek mondanám az ugróköteles gyakorlatokat, a Wall ball-t, Toes to Bar-t és a Handstand Walk-ot. Az utóbbi időben a Ring Muscle Up-omon dolgoztunk nagyon sokat, de minden más készségemet is folyamatosan próbáljuk fejleszteni. 

Jelenlegi Elégedettség és Jövőbeli Tervek

Az életed jelenlegi szakaszában elégedett vagy azzal, ahol tartasz és milyen terveid vannak a jövőben?

Igen, elégedettnek érzem magam és nagyon hálás vagyok mindenért az életemben. 2024-ben több nemzetközi és hazai versenyen tervezek indulni, köztük az októberi Felnőtt Nemzeti Bajnokságon is. A jövőben nagyon szeretnék a nemzetközi női elit mezőnyben versenyezni, olyan sportolókkal, akiket évek óta nyomon követek a közösségi médiában és akikre a mai napig felnézek. Ehhez sokat kell még dolgoznom, de ez nem ijeszt meg, minden napra egy lehetőségként tekintek, ami közelebb visz a célomhoz.  

Tanácsok Kezdő Sportolóknak: Osvald Anna Hitvallása

Mi a hitvallásod a sportban, mit tanácsolnál azoknak a fiataloknak, aki még a sportolói pályafutásuk elején tartanak és szeretnének Bajnokok lenni?

Abban hiszek, hogy a kitartás és a kemény munka mindig meghozza a gyümölcsét. Fontos, hogy legyenek rövid és hosszútávú céljaink, én ezeket szeretem leírni és így tudatosítani magamban. A fiataloknak azt tanácsolnám, hogy elsősorban szeressék azt, amit csinálnak és találják meg az edzésekben az örömüket, ne féljenek a kudarcoktól és tudják értékelni az apró sikereiket. Mindemellett bízzanak abban, hogy a kitartásukkal vagy előbb, vagy utóbb, de el fogják tudni érni a céljaikat.

Köszönjük Anna az interjút és sok sikert kívánunk az Európai Bajnokság Kvalifikációs versenyre!

Megosztom a posztot

További Posztok

Csatlakozz a Funkcionális Fitnesz Masters Nemzeti Bajnokság 2024-hez Körmenden, augusztus 10-11-én! Nevezési határidő: 2024. július 14. Regisztrálj most és küzdj meg a világbajnoki kvótákért!
Varna Throwdown 2024 versenybeszámoló: Izgalmas két napos Crossfit verseny Varna parkjában, eredményekkel és részletes beszámolóval. Ismerd meg a verseny részleteit Vadicsku Szabolcs által.
A III. Mjus Sawarrior Cross Day idei versenyén a csapatok már középhaladó feladatsorokban mérhették össze erejüket. Hangay Krisztián versenybeszámolóját olvashatjátok.

Értesülj egyből az újdonságokról és aktualitásokról

Iratkozz fel a hírlevelünkre

A feliratkozással elfogadom és megértettem az Adatvédelmi nyilatkozatot