Logó - Neffisz színes logója

Mi az a Funkcionális Fitnesz Sportág?

Ismerd meg a Funkcionális Fitnesz Sportágat

A Funkcionális Fitnesz egy fiatal, nagyon népszerű és látványos versenyzési sport, mely több olimpiai sportág kihívásait vegyíti kevert formában (talaj- és szertorna, atlétika, súlyemelés, úszás, kerékpározás, evezés, sífutás stb…). A Funkcionális Fitnesz 6 tesztben méri komplexen a sportolók képességeit (Állóképesség /Endurance, Erő/Strength, Saját testsúlyos/Bodyweight, Ügyesség/Skill, Kevert/Mixed, Teljesítmény/Power). Mozgásanyaga igen széles és magában foglalja az állóképességi sportok (futás, úszás, kerékpározás, evezés, sífutás stb..), a gimnasztika és torna (saját testsúlyos gyakorlatok: húzódzkodás, feltornászkodás, tolódzkodás, kötélmászás, kézenállás, kézenjárás, kézenállásból nyomás stb.), valamint az erőgyakorlatok (erőemelés: felhúzás, guggolás; súlyemelés: lökés, szakítás; különböző rendhagyó ellenállásokkal végezhető feladatok: Kettlebell, kézi súlyzó, medicin labda, homokzsák, szán stb…) magas szintű elemeit.

A funkcionális edzések gyakorlatai az emberi természetes mozdulatsorokon alapulnak, olyanokon, amit a hétköznapi életben is rendszeresen használunk. A gyakorlatok nagyon sokfélék, sőt, összetett variációik is léteznek. Mivel a mozdulatok végrehajtása számos nagy izomcsoport munkáját igényli, kiemelkedően hatékonyak. A funkcionális edzés egyedisége még, hogy a szervezetben található minden energiarendszer hatékonyságát fejleszti. Nem csak versenysportolók, hanem minden korosztályú és különböző edzettségi állapotban lévő szabadidő sportolók egyaránt űzhetik egészségük megőrzése és fittségi állapotuk fejlesztése céljából is.

A funkcionális fitnesz az a mozgásforma és edzésmódszer, amely minden olyan alapmozgásmintának és alapképességnek a fejlesztését (kivéve a labdajátékok) tartalmazza, ami az általános- és középiskolai testnevelésben részt vevő összes korosztály képzésében elengedhetetlen és ezért kiemelt fontosággal bír.

Versenysportunk előzménye, hogy egy amerikai sportszakember (Greg Glassmann) létrehozta a CrossFit® elnevezésű kevert módozatú edzésrendszert, valamint annak kapcsolt szolgáltatásait, jogilag birtokolva a CrossFit® márkanevet, azonban nem gondolkodott a sportág hivatalos sportkeretek közé szorításában, amelyet az IF3 -amely egy valódi nemzetközi sportszervezet- viszont megtett.

Szövetségünk négy éve működtet versenyrendszert, azaz megszervezi a Nemzeti Bajnokságokat felnőtt Női – Férfi – Masters – Junior kategóriákban.

2023-ban Magyarország adott otthont az Európa Bajnokságnak és sikeres pályázat után elnyerte a 2024 Szuper Világbajnokság (minden divízió) megszervezésének lehetőségét is.

Kiemelkedő eredményeink

  • Baksza Ádám 2022-ben a Masters 30-34 korosztályban világbajnoki cím, 2023-ban Felnőtt Férfi kategóriában Európa Bajnoki ezüst érem
  • Frank Laura 2023-ban Felnőtt Női kategóriában Európa Bajnoki bronz érem
  • Pungor Péter 2022-ben Junior 19-20 korosztályban bronz érem
  • Szakolczai Fédra 2021-ben Masters 30-34 korosztályban világbajnoki ezüst érem
  • Kovács Adrián 2021-ben Masters 40-44 korosztályban ezüst érem