Logó - Neffisz színes logója

Interjú Kustán Gábor funkcionális fitnesz versenyzővel

Kustán Gábor funkcionális fitnesz versenyző egy versenyen interjút készít
Ismerd meg Kustán Gábor funkcionális fitnesz versenyzőt, akinek feltettük kérdéseinket az Európa Bajnokság Kvalifikációs verseny előtt.

Szia Kusi, szeretnénk bemutatni Téged a közösségünknek.

A Sport Kezdetektől

Mikortól van a sport jelen az életedben, milyen sportágakat űztél, mit jelentett akkoriban számodra a rendszeres sportolás és milyen eredményeid voltak?

Gyerekkoromban nem volt az életem része a sport, 15 éves koromban kezdtem el konditerembe járni a haverokkal „gyúrni”. Ezzel vált rendszeressé a sport az életemben, de csak hobbi szinten űztem és sohasem érdekelt a versenyzés. Pár alkalommal részt vettem „Fighters Run” futóversenyen, de csak a barátok és a szórakozás kedvéért.

Az Első Találkozás a CrossFit-tel

Mikor találkoztál a CrossFit-el, ez, hogy történt és mit változtatott meg az addigi sportolói pályafutásodban?

2017-ben találkoztam először a CrossFit-el, egy barátom hívott el magával személyi edzés keretein belül. Így próbáltam ki magam ebben a sportban heti egy-egy alkalommal a konditermi edzés mellett. Kezdetektől fogva Hencz Gábor volt az edzőm, aki később a versenyekre is felkészített. Barátaim ekkora már régóta csinálták ezt az edzésmódszert, de számomra nem volt érdekes, viszont ahogy kezdtem fejlődni és Gábor is látta bennem a lehetőséget, úgy már csak a CrossFit volt az edzéseim része!  

A CrossFit Különlegessége

Mitől volt más ez a sport a többitől, hogyan haladtál a CrossFit karrieredben, melyik eredményeidre vagy a legbüszkébb?

Amikor megismerkedtem ezzel a sporttal addigra már kezdett unalmassá válni a testépítés, így szimpatikus volt, hogy minden edzés más és más. Így, hogy már edzővel dolgozhattam napról napra vártam az újabb „WoD”-kat, hogy miben is kell bizonyítanom. Egyik legnagyobb büszkeségem 2019-ben az Organica Fx Sport Cup-on elért 3. helyezésem, hiszen ez volt életem első Rx kategóriájú versenye. Itt versenyezhettem először azokkal a nagy nevekkel, akik az akkori magyar elit voltak. Természtesen a másik nagy büszkeségem a 2023-as Masters VB volt Kanadában.

Edzők és Mentorok Támogatása

Van edződ, segítőd, akivel együtt dolgoztál?

Kezdetektől edzővel csinálom ezt a sportot, ahogy említettem első edzésem is már Hencz Gábor irányította. Vele több mint 2 évig dolgoztam együtt, illetve a mai napig kíséri munkámat hiszen mára már a közös termünket üzemeltetjük. 2020 márciusától Török Gáborral dolgoztam együtt, ez idő alatt rengeteg kihívást és fejlődést kaptam. Jelenleg pedig Baksza Ádámmal dolgozom, szerintem Őt sem kell bemutatni, hiszen nevét és eredményeit mindenki ismeri ebben a sportágban.

Munka és Sport Egyensúlya

Ha jól tudom a CrossGym Factory tulajdonosa és edzője vagy a munkád mellett sportolsz, hogyan tudod összeegyeztetni a munka-magánélet-sport-szabadidő négyest? 

Igen, 2019 decemberében nyitottuk meg a termünket. Részemről egy hobbiból indult ötlet volt, illetve abban az időben kerestem lehetőséget, hogy a családi vállalkozás mellett miben tudnám még kiteljesíteni önmagamat. Nem könnyű összeegyeztetni, de maximalista lévén néha erőn felül, de próbálom mindenhol a legjobbat teljesíteni, hiszen 3 munkát, versenyszintű sportot és magánéletet nem egyszerű összeegyeztetni.

Első Funkcionális Fitnesz Versenyek

Mikor indultál először funkcionális fitnesz versenyen és milyen eredményeket értél el?

2018-ban indultam először versenyen, Zalaegerszegen a Restart fesztiválon Gáspár László, „Gazsi” szervezésében, ahol 2. helyezést értem el.

A Magyar Funkcionális Fitnesz és CrossFit Helyzete

Van rálátásod a magyar CF és Funkcionális Fitnesz sportágakra, az abban részt vevő sportolókra és az elért eredményeikre?

Folyamatosan figyelemmel kísérem, hiszen rengeteg versenyen vettem már részt, illetve követem a különböző média felületeket is, hogy ki merre és hova tart. Versenyzőként fontos is figyelnem, hisz tudnom kell ki miben és hogyan fejlődött, hogy felkészült legyek a versenyeken.

Egyesületi vezetőként a Neffisz életében is folyamatosan részt veszek és segítem a szövetség munkáját.

A Funkcionális Fitnesz Jövője

Hogy látod a Funkcionális Fitnesz jövőjét?

Nagyon jó dolognak tartom az IF3 törekvéseit és a rendszerét a „CrossFit”-el szemben, de sajnos még gyerekcipőben jár. Természetesen, ha az országok, a vezetők és a sportolók kitartóak akkor hatalmas jövő elé néz a szövetség. Ehhez rengeteg munkát kell beletenni a legalsóbbtól a legmagasabb szintig, de óriási jövő és lehetőség rejlik benne.

Erősségek és Fejlesztési Célok

Mit tartasz erősségeidnek és mik azok amikben szeretnél fejlődni? 

Egyik nagy erősségem a 6., az az a Power feladat. Ezt már sok versenyen sikerült bebizonyítanom, hogy egy tapasztalt és profi versenyző – mint jelenlegi edzőm Baksza Ádi – sem tud fogást találni rajtam. Másik erősségem a súlyemelés, ebben a számban is sikerült mindig az elsők közt helyet foglalni. Jelenleg a Bodyweight és a Skill feladatban kell még fejlődnöm, de sajnos a testalkatom és testsúlyom sem a legalkalmasabb ezekhez a tesztekhez. Hétről hétre nagyon sokat dolgozunk ezeken a képességeken és úgy érzem nem eredménytelenül.

Jelenlegi Elégedettség és Jövőbeli Tervek

Az életed jelenlegi szakaszában elégedett vagy azzal, ahol tartasz és milyen terveid vannak a jövőben?

Elégedett vagyok, de ebben a sportágban az a jó, hogy mindig van hova fejlődni. Szeretnék még jó pár évig versenyezni és minél jobb eredményeket elérni. Idén szeretném megcélozni a dobogót, és ezzel kijutni a Magyarországon szervezett világbajnokságra, továbbá terveben van az év során több külföldi versenyen való részvétel is.

Tanácsok Kezdő Sportolóknak: Kustán Gábor Hitvallása

Mi a hitvallásod a sportban, mit tanácsolnál azoknak a fiataloknak, aki még a sportolói pályafutásuk elején tartanak és szeretnének Bajnokok lenni?

Kitartás és alázat! Ezek nélkül soha nem leszel jó és eredményes sportoló. Sajnos a mai világban, főleg a fiatalok körében kevés emberben van meg ez az elszántság! Mint edző nagyon sok esetben látom, hogy ha nehéz, ha elfáradtam, ha már picit fáj akkor abbahagyom… 

De ahogy én is tettem, felnéztem és figyelemmel kísértem profi versenyzőket és velük akartam edzeni, versenyezni. Hisz a Crossfit főként egyéni sport, de mégis jobb valakivel edzeni, húzni és motiválni egymást. Nekem kezdetektől fogva Kaj Richárd Masters versenyző az egyik edzőtársam, akivel már többszáz feladaton vagyunk túl és ha nem is mondjuk ki, de mindig egymással versengve hajtjuk végre azokat. 

Keress valakit, nézz fel rá és eddz vele, hisz a CF egy család!

Köszönjük Kusi az interjút és sok sikert kívánunk az Európai Bajnokság Kvalifikációs versenyre!

Megosztom a posztot

További Posztok

Csatlakozz a Funkcionális Fitnesz Masters Nemzeti Bajnokság 2024-hez Körmenden, augusztus 10-11-én! Nevezési határidő: 2024. július 14. Regisztrálj most és küzdj meg a világbajnoki kvótákért!
Varna Throwdown 2024 versenybeszámoló: Izgalmas két napos Crossfit verseny Varna parkjában, eredményekkel és részletes beszámolóval. Ismerd meg a verseny részleteit Vadicsku Szabolcs által.
A III. Mjus Sawarrior Cross Day idei versenyén a csapatok már középhaladó feladatsorokban mérhették össze erejüket. Hangay Krisztián versenybeszámolóját olvashatjátok.

Értesülj egyből az újdonságokról és aktualitásokról

Iratkozz fel a hírlevelünkre

A feliratkozással elfogadom és megértettem az Adatvédelmi nyilatkozatot