Logó - Neffisz színes logója

Interjú Varga Gergő funkcionális fitnesz versenyzővel

Varga Gergő funkcionális fitnesz versenyző egy versenyen interjút készít
Varga Gergő funkcionális fitnesz versenyzőnek tettük fel kérdéseinket és beszélgettünk, aki az Európa-bajnokság kvalifikációs verseny egyik férfi versenyzője.

Szia Gergő, szeretnénk bemutatni Téged a közösségünknek.

Gyerekkori Sportok és Első Eredmények

Mikortól van a sport jelen az életedben, milyen sportágakat űztél, mit jelentett akkoriban számodra a rendszeres sportolás és milyen eredményeid voltak?

Alsó tagozatban karate, majd 2 év futball, 11-12 éves koromtól pedig a kosárlabda kötötte le szinte minden szabadidőmet, majdnem 12 éven keresztül. A karrierem csúcsa (már ha ezt lehet annak nevezni) NB2-ben eltöltött 2 év, valamint a TF egyetemi csapatában 1 év.

A CrossFit-tel Való Találkozás és Hatása

Mikor találkoztál a CrossFit-tel, ez hogy történt és mit változtatott meg az addigi sportolói pályafutásodban?

Egy sajnálatos sérülés (meniscus és keresztszalag) véget vetett a versenyszerű kosárlabdázásnak (próbáltam még visszatérni, de két alkalommal is rásérültem, el kellett engednem sajnos a dolgot). Hatalmas űrt hagyott maga után, de szinte sors szerűen a rehab alatt megismerkedtem egyes gyakorlatokkal, majd jutottam le a CrossFit Tesseractba. Innen már nem volt visszaút.

Miért Különleges a CrossFit?

Mitől volt más ez a sport a többitől, hogyan haladtál a CrossFit karrieredben, melyik eredményeidre vagy a legbüszkébb?

14 évnyi csapatsport után eleinte keresni kellett, hogyan tudok saját magamért “mindent megtenni”. Csapatban extra motivációt ad, ha társak (is) felszántják a pályát, valamint az ember el tudja fedni az apróbb hiányosságait is, ami könnyebbé tesz bizonyos helyzeteket. Itt csak Te vagy, egyes egyedül. 

Karriernek nem nevezném, hamar kiderült, hogy az edzői oldala sokkal jobban vonz. Az évek múlásával a versenyzés inkább az elvégzett munka jutalmát jelenti számomra, egyfajta teszt, mintsem tényleges versenysport. Máshova került a fókusz.

Edzők és Mentorok Szerepe

Van edződ, segítőd, akivel együtt dolgoztál?

Kuffler Gergő keze alatt dolgozom a kezdetektől, először csak mint átlagos csoportos edzésre járó, később versenyzői csapat tagja, majd egyéni edzéstervet követve. Jelenleg, mint mentor segít, a programot magam tervezem.

Sérülések, rehabilitáció vagy regeneráció kapcsán Molnár Reni és Türk Laura segítettek/segítenek.

Munka, Sport és Magánélet Egyensúlya

Ha jól tudom a CrossFit Tesseract edzője vagy és a munkád mellett sportolsz, hogyan tudod összeegyeztetni a munka-magánélet-sport-szabadidő négyest?

Egyszerű, nincs szabadidőm … 🙂

Az utóbbi években sikerült egy elég jól működő rendszert összeraknom: nyilván a csoportos edzések időpontjai adottak, ehhez igazítottam a személyi edzetteket és a saját edzéseimet, minden fennmaradó időmet pedig a családommal töltöm. Minden hetem kvázi ugyanúgy néz ki, így teljesen tervezhető és élhető.

Első Funkcionális Fitnesz Versenyek

Mikor indultál először funkcionális fitnesz versenyen és milyen eredményeket értél el?

2021-ben indultam először a Funkcionális Fitnesz Nemzeti Bajnokságon, ugyanebben az évben lehetőségem volt kimenni a svédországi világbajnokságra is. 1 év kihagyás után 2023-ban ismét részt vettem az NB-n és év végén úgyszintén kint voltam a világbajnokságon, Norvégiában. 

A Magyar Funkcionális Fitnesz és CrossFit Helyzete

Van rálátásod a magyar CF és Funkcionális Fitnesz sportágakra, az abban részt vevő sportolókra és az elért eredményeikre?

Szőke Marcival és Hajós Kornéllal “együtt” edzünk, de mélyrehatóbban nem követem más sporttársam munkásságát. Bár a Social media uralta 21. században mindenki betekinthet a legtöbb versenyző edzéseibe, versenyeibe.

A Funkcionális Fitnesz Jövője

Hogy látod a Funkcionális Fitnesz jövőjét?

Mint versenysport, nehéz kérdés. Nagy löketet adna a sport(ág)nak, ha hivatalosan is elismernék (akár világjátékokon, akár olimpián lenne versenyszám), de ez nyilván nem egyszerű feladat. Nem merek nagy jóslatokba bocsátkozni, meglátjuk lesz-e előrelépés a következő években. 

Erősségek és Fejlesztendő Területek

Mit tartasz erősségeidnek és mik azok amikben szeretnél fejlődni?

Ami jól megy, az a súlyemelés és általánosságban a barbell gyakorlatok, amiben még lehetne előrébb lépni, az a gimnasztika. De soha semmivel nem lehet teljesen elégedett az ember, mindig lehet gyorsabban, mindig lehet többet.

Jelenlegi Elégedettség és Jövőbeli Tervek

Az életed jelenlegi szakaszában elégedett vagy azzal, ahol tartasz és milyen terveid vannak a jövőben?

Szerető feleségem és gyönyörű kislányom vár otthon minden nap. A munkám inkább a hivatásom, ahol másoknak segíthetek elérni bizonyos célokat. Olyan emberek vesznek körbe a teremben, akik segítenek, motiválnak és állandó fejlődésre késztetnek nap, mint nap. Úgy gondolom igen, jó helyen vagyok és jó úton haladok. 

A jövőben szeretnék még több versenyzővel és sportolóval együtt dolgozni, segíteni nekik komolyabb célok elérni.

Tanácsok Kezdő Sportolóknak: Varga Gergő funkcionális fitnesz Hitvallása

Mi a hitvallásod a sportban, mit tanácsolnál azoknak a fiataloknak, aki még a sportolói pályafutásuk elején tartanak és szeretnének Bajnokok lenni?

A motiváció szép dolog és remek kezdeti löketet ad, de önmagában kevés. Csak ideig-óráig tart. Az elkötelezettség/elhivatottság az, ami miatt le tudsz mondani bizonyos dolgokról, ami miatt akkor is megcsinálod a feladatod napról napra, ha semmi kedved hozzá. Ha valaki igazán sikeres akar lenni (az élet bármely területen), fanatikusnak kell lenni!

Köszönjük Gergő az interjút és sok sikert kívánunk az Európai Bajnokság Kvalifikációs versenyre!

Megosztom a posztot

További Posztok

Csatlakozz a Funkcionális Fitnesz Masters Nemzeti Bajnokság 2024-hez Körmenden, augusztus 10-11-én! Nevezési határidő: 2024. július 14. Regisztrálj most és küzdj meg a világbajnoki kvótákért!
Varna Throwdown 2024 versenybeszámoló: Izgalmas két napos Crossfit verseny Varna parkjában, eredményekkel és részletes beszámolóval. Ismerd meg a verseny részleteit Vadicsku Szabolcs által.
A III. Mjus Sawarrior Cross Day idei versenyén a csapatok már középhaladó feladatsorokban mérhették össze erejüket. Hangay Krisztián versenybeszámolóját olvashatjátok.

Értesülj egyből az újdonságokról és aktualitásokról

Iratkozz fel a hírlevelünkre

A feliratkozással elfogadom és megértettem az Adatvédelmi nyilatkozatot