Logó - Neffisz színes logója

Interjú Pék Bianka funkcionális fitnesz versenyzővel

Pék Bianka funkcionális fitnesz versenyző egy versenyen interjút készít
Pék Bianka funkcionális fitnesz versenyzőnek tettük fel kérdéseinket és beszélgettünk, aki az Európa-bajnokság kvalifikációs verseny egyik női versenyzője.

Szia Bianka, szeretnénk bemutatni Téged a közösségünknek.

Gyermekkori Kezdetek: Pék Bianka Útja a Sport Világában

Mikortól van a sport jelen az életedben, milyen sportágakat űztél, mit jelentett akkoriban számodra a rendszeres sportolás és milyen eredményeid voltak?

A sport már gyerekkorom óta szerves része a mindennapjaimnak. Számtalan sportágban kipróbáltam magam, volt köztük foci, tenisz, kézilabda és úszás is. Minden kipróbált sportághoz volt némi tehetségem, de egy idő után monotonná váltak számomra, nem tudott egyik sem annyira lekötni, hogy hosszabb távon ott ragadjak valamelyiknél. A sűrű váltás miatt, egyiknél sem sikerült kimagasló eredményt elérnem.

Számomra már gyerekként is a sport jelentette a kikapcsolódást, szórakozást. Hiába születtem bele ebbe a modern világba, ha lehetett én inkább mindig a mozgást választottam a kütyük helyett.

A CrossFit Felfedezése és Hatása Pék Bianka Pályafutására

Mikor találkoztál a CrossFit-el, ez, hogy történt és mit változtatott meg az addigi sportolói pályafutásodban?

2019-ben az egyetemi tanulmányaim alatt, szabadon választható tantárgyként vettem fel. Előtte szinte nem is hallottam erről a sportágról, de mivel szeretek új dolgokat kipróbálni, ezért úgy voltam vele, hogy miért ne?! Ez volt az első alkalom, hogy súlyemelő rudat, wallball-t vagy kettlebellt tartottam a kezemben! Emlékszem rá, hogy nem is ment túl jól, de pont ez volt számomra a kihívás. Tudom, hogy az ember nem lehet mindenben jó, de én személy szerint rosszul viselem, ha valamiben ügyetlen vagyok – készséget érzek rá, hogy megtanuljam.

Nehezen lehet megfogalmazni, hogy mit változtatott meg, úgy érzem ebben találtam meg önmagamat.

Miért Különleges a CrossFit?

Mitől volt más ez a sport a többitől, hogyan haladtál a CrossFit karrieredben, melyik eredményeidre vagy a legbüszkébb?

Nagyon változatos a többi sporthoz képest, ugyan a gyakorlatok itt is adottak, de mindig különböző feladatsorokban kapnak szerepet. Más ismétlésszámmal, időkerettel, súllyal és elemekkel. Szerintem egy kezemen meg tudnám számolni , hogy hányszor csináltam két egyforma feladatsort az elmúlt években. 

Amiben talán még más, hogy folyamatosan lehet fejlődni, új dolgokat tanulni és mindig feszegetheted a saját határaidat. Időről időre tudsz mindent egyre szebben, gyorsabban vagy éppen nagyobb súllyal csinálni. 

Büszkeségek: Pék Bianka Kiemelkedő Eredményei

Nem a legnagyobb versenyek egyike, de a legemlékezetesebb számomra a Blade Budapest Classic volt 2022-ben. Ott indultam először RX kategóriában Németh Gabi és Fodor Luca mellett, nagy meglepetésemre sikerült egyből elhoznom egy bronzérmet. Valamint 2023-ban 5. helyezést értem el a Nemzeti Bajnokságon, szintén abban az évben az Austrian Throwdown-on Baló Gabival, csapatban 4. helyezést értünk el elit kategóriában. 

Az Edzők Szerepe és Támogatása

Van edződ, segítőd, akivel együtt dolgoztál?

Az előző teremben (BKE), ahol elkezdtem crossfitezni, Simon Attila volt az edzőm, ő tanított meg az alapokra és szerettette meg velem ezt a sportot. 

Mióta a MayFlyban vagyok, Farkas Balázs tanácsaira hallgatok. Ő segít hatékonyabbá tenni az eddig megszerzett tudásomat. Rengeteg mindent tanultam/tanulok tőle. Valamint a Mayfly edzőire Jung Beára, Katona Marcira és Udvardi Attira is mindig számíthatok, ha elakadok valamiben. 

Munka, Sport és Szabadidő Egyensúlya

Ha jól tudom a CrossFit MayFly-ban edzőként dolgozol és a munkád mellett sportolsz, hogyan tudod összeegyeztetni a munka-magánélet-sport-szabadidő négyest?

Mivel számomra fontos a folyamatos fejlődés, ezért hétköznap általában a munka mellett edzéssel töltöm a szabad órákat, illetve intézem a napi teendőimet. Minden másra pedig pihenő napon vagy hétvégén jut idő. Nem mondom, hogy sikerül mindig egyensúlyban tartani ezt a négyest, de azért igyekszem mindenre időt fordítani.

Egyetemi Emlékek és Tanulmányok

Testnevelési Egyetemen tanultál, hogy emlékszel ezekre az évekre, milyen szakon végeztél?

Nagyon imádtam odajárni, mindenkinek ajánlanám, aki a sportban gondolkodik. Sportszervezőként végeztem, és ezután szereztem edzői képesítést. 

Az Első Funkcionális Fitnesz Versenyek

Mikor indultál először funkcionális fitnesz versenyen és milyen eredményeket értél el?

Az első hivatalos versenyem a Lupa Palooza volt 2021-ben. Akkor éreztem úgy, hogy felkészültem fizikálisan és mentálisan is arra, hogy nyílt crossfit versenyen vegyek részt. Egyből egy intermediate (középhaladó) kategóriában indultam, 36 indulóból 11. helyezést értem el, ez számomra eléggé pozitív élmény volt. Akkoriban heti 3x edzettem 1 órát és nem gondoltam volna, hogy ennyi munkával a rangsor első felébe végzek majd.

Ez volt az a pont amikor elhatároztam, hogy sűrűbben szeretném magam megmérettetni és megtudni, hogy több munkával vajon még mire vagyok képes vagy hova tudok eljutni.

A Magyar CrossFit és Funkcionális Fitnesz Jövője

Van rálátásod a magyar CF és Funkcionális Fitnesz sportágakra, az abban részt vevő sportolókra és az elért eredményeikre?

Azt látom, hogy itthon kezd egyre népszerűbb lenni a funkcionális fitnesz, de még mindig nem annyira, mint külföldön. Illetve legtöbben egy hasznos időtöltésnek, hobbinak szánják. Nem túl nagy a versenyzői réteg nálunk. 

Hogy látod a Funkcionális Fitnesz jövőjét?

Nem látom azt, hogy valaha olyan népszerű tudna lenne, mint pl. egy foci. De évről évre egyre többen választják ezt a sportot. Elegendő sportoló szerintem mindig lesz, hogy ebben a formában fennmaradjon. Talán jobb verseny közvetítésekkel (ami nem egy 5-10 órás YouTube videó) lehetne elérni nagyobb célközönséget. 

A támogatás hiánya is nagyban gátolja a fejlődést szinte mindenhol. Mindegy ki milyen jó ebben sportágban, ha csak nem elit atléta, nem lehet ez úgymond a főállása. 

A Magyar CrossFit és Funkcionális Fitnesz Jövője

Mit tartasz erősségeidnek és mik azok amikben szeretnél fejlődni?

Erősségnek talán a saját testsúlyos gyakorlatokat mondanám, viszonylag könnyedén mozgatom magam. A súlyemelés is egész jól megy, a testsúlyomhoz képest elég nagy súlyokat sikerül megmozgatnom. 

Fejleszteni valót pedig mindig mindenben találok. Amit a legjobban szeretnék javítani, az az állóképességem a sprint wodoknál, illetve a cardio gépeken, azon belüli is az echo bike az amivel leginkább megszokott gyűlni a bajom. 

Jövőbeli Tervek és Ambíciók

Az életed jelenlegi szakaszában elégedett vagy azzal, ahol tartasz és milyen terveid vannak a jövőben?

Elégedett vagyok, mert magamhoz képest sikerül évről évre fejlődnöm szerencsére és élvezem azt, amit csinálok. Számomra ez a leglényegesebb. 

Amikor elkezdtem versenyezni a célom az volt, hogy itthoni RX mezőnyben helytálljak. Talán ez a cél most kezdett beérni, de bőven van még hova fejlődnie. Ha ott tartok idővel szeretnék majd több nemzetközi versenyen indulni. 

Tanácsok Kezdő Sportolóknak: Pék Bianka Hitvallása

Mi a hitvallásod a sportban, mit tanácsolnál azoknak a fiataloknak, aki még a sportolói pályafutásuk elején tartanak és szeretnének Bajnokok lenni?

Azt még nem tapasztaltam meg, mi kell ahhoz, hogy valaki bajnok legyen. De talán ebben a sportágban hatványozottan igaz, hogy soha nem szabad feladni, mert minden egyes kudarc vagy sikertelen próbálkozás a céljaid felé fog vinni még, ha abban a pillanatban te nem is látod. Számtalanszor bele lehet futni olyan gyakorlatokba, ahol azzal szembesül az ember, hogy még akár a századik próbálkozás után sem megy. Ehhez kell hatalmas akaraterő, türelem és kitartás. Tovább gyakorolni, erősödni aztán megpróbálni újra és újra. Ha ezek megvannak, akkor biztos vagyok benne, hogy, aki kitűz egy reális célt maga elé, az el is fogja érni azt.

Köszönjük Bianka az interjút és sok sikert kívánunk az Európai Bajnokság Kvalifikációs versenyre!

Megosztom a posztot

További Posztok

Csatlakozz a Funkcionális Fitnesz Masters Nemzeti Bajnokság 2024-hez Körmenden, augusztus 10-11-én! Nevezési határidő: 2024. július 14. Regisztrálj most és küzdj meg a világbajnoki kvótákért!
Varna Throwdown 2024 versenybeszámoló: Izgalmas két napos Crossfit verseny Varna parkjában, eredményekkel és részletes beszámolóval. Ismerd meg a verseny részleteit Vadicsku Szabolcs által.
A III. Mjus Sawarrior Cross Day idei versenyén a csapatok már középhaladó feladatsorokban mérhették össze erejüket. Hangay Krisztián versenybeszámolóját olvashatjátok.

Értesülj egyből az újdonságokról és aktualitásokról

Iratkozz fel a hírlevelünkre

A feliratkozással elfogadom és megértettem az Adatvédelmi nyilatkozatot