Logó - Neffisz színes logója

Interjú Kiss András funkcionális fitnesz versenyzővel

Kiss András funkcionális fitnesz versenyző egy versenyen interjút készít
Ismerjétek meg Kiss András funkcionális fitnesz versenyzőt, akivel az Európa-bajnokság kvalifikációs versenye előtt beszélgettünk és tettük fel kérdéseinket.

Szia Andris, szeretnénk bemutatni Téged a közösségünknek.

Az Első Lépések a Sport Világában

Mikortól van a sport jelen az életedben, milyen sportágakat űztél, mit jelentett akkoriban számodra a rendszeres sportolás és milyen eredményeid voltak?

Sokáig nem sportoltam sajnos, kis dagi gyerek voltam. Gimnázium előtt megvilágosodtam és akkor kezdtem nagyobb hangsúlyt fektetni a rendszeres testmozgásra. Futottam, saját testsúlyos- és konditermi edzést végeztem.

Ismerkedés a CrossFit Világával

Mikor találkoztál a CrossFit-el, ez, hogy történt és mit változtatott meg az addigi sportolói pályafutásodban?

2017. áprilisában vettem részt az első „Crossfit edzésemen”, ami egy háziverseny volt. Az egyik barátom indult rajta, kíváncsi voltam, hogy mi ez a sport és milyen lehet egy ilyen verseny. Csak nézőnek mentem, de rábeszéltek reggel kezdés előtt a nevezésre. Megcsináltam 4 wodot, ami brutális élmény volt. Mindenem fájt minimum egy hétig, alig bírtam mozogni. Ennek ellenére beleszerettem és azóta a szenvedélyemmé vált.

Miért Különleges a CrossFit?

Mitől volt más ez a sport a többitől, hogyan haladtál a CrossFit karrieredben, melyik eredményeidre vagy a legbüszkébb?

Ami megfogott benne: vannak menő, látványos gyakorlatok (kézenjárás, muscle up, súlyemelő gyakorlatok), egyszerre vagy erős és állóképes, esztétikus fizikumot és nagy munkabírást lehet vele elérni. 

A nemzetközi versenyeimre vagyok nagyon büszke, egy másik dimenziót tapasztalhattam meg. 

Ezek közül kiemelném a 2021-es svéd VB-t, 2022-ben az olasz EB-t, tavaly pedig az Athens Throwdownt.

Az Edző Szerepe Kiss András Sikereiben

Van edződ, segítőd, akivel együtt dolgoztál?

Igen, Faniszló Máté az edzőm, egészen a kezdetektől fogva. Rengeteget tanulhattam tőle sok-sok területen. Fontos a jó edző, a megfelelő impulzusok és a fokozatosság, különösen az út elején!

Funkcionális Fitnesz Versenyek és Eredmények

Mikor indultál először funkcionális fitnesz versenyen és milyen eredményeket értél el?

Említettem az első „edzésem”, ott középmezőnyben végeztem. 2019-ben kezdtem versenyezni, 1-2 évig scaled kategóriában. 2021-ben volt az első Rx versenyem. A kezdetekkor voltam top 10-ben, top 5-ben, de többször felállhattam már a dobogóra is azóta.

A Magyar Funkcionális Fitnesz Helyzete

Van rálátásod a magyar CF és Funkcionális Fitnesz sportágakra, az abban részt vevő sportolókra és az elért eredményeikre?

A CrossFit és Funkcionális Fitnesz egyre népszerűbbek hazánkban, bár a külföldi szinttől le vagyunk maradva. De ez érthető, hiszen alacsonyabbak a bérek, a többség munka/család/egyebek mellett versenyez, ami elég nagy kihívást jelent, plusz nem egy itthoni viszonylatban közismert sportról beszélünk. 

Ha gyakrabban lennének egynapos versenyek, véleményem szerint az segítene növelni a versenyzői bázist és a sport népszerűségét.

A Funkcionális Fitnesz Jövőképe

Hogy látod a Funkcionális Fitnesz jövőjét?

Elindult egy jó irányba, szépen lassan nő a népszerűsége. 

Marketinggel, szponzorokkal, profi szervezéssel, közösségépítő rendezvényekkel lehet jövője.

Ehhez hozzásegít az is, hogy néhány Games atléta részt vesz IF3 versenyeken. Szomorú hír, hogy nem lesz a 2028-as olimpiai programban, Los Angelesben a Funkcionális Fitnesz. Ha jól tudom a következő lehetőség 2032-ben lesz Brisbaneben, ami rengeteg idő…hátha sikerül.

Erősségek és Fejlesztendő Területek

Mit tartasz erősségeidnek és mik azok amikben szeretnél fejlődni?

A rövidebb sprint jellegű feladatokban jónak tartom magam. Súlyemelésemen és a strict bodyweight gyakorlatokon szeretnék még javítani.

Tervek és Célok a Jövőre Nézve

Az életed jelenlegi szakaszában elégedett vagy azzal, ahol tartasz és milyen terveid vannak a jövőben?

Elégedett vagyok, ha visszatekintek. De nem fogok hátradőlni, mindig szeretem feszegetni a határaimat. A jövőben ahogy az időm engedi, igyekszem minél több versenyen részt venni. 

Tanácsok Kezdő Sportolóknak: Kiss András Hitvallása

Mi a hitvallásod a sportban, mit tanácsolnál azoknak a fiataloknak, aki még a sportolói pályafutásuk elején tartanak és szeretnének Bajnokok lenni?

Tipikus klisé mondatokat lehetne ide írni pl. bele kell tenni a munkát, nincsenek shortcutok, az alapokra nagy hangsúlyt fektessünk stb. Amik tulajdonképpen igazak is, nagy áldozatok árán lehet valakiből Bajnok!

Köszönjük Andris az interjút és sok sikert kívánunk az Európai Bajnokság Kvalifikációs versenyre!

Megosztom a posztot

További Posztok

Csatlakozz a Funkcionális Fitnesz Masters Nemzeti Bajnokság 2024-hez Körmenden, augusztus 10-11-én! Nevezési határidő: 2024. július 14. Regisztrálj most és küzdj meg a világbajnoki kvótákért!
Varna Throwdown 2024 versenybeszámoló: Izgalmas két napos Crossfit verseny Varna parkjában, eredményekkel és részletes beszámolóval. Ismerd meg a verseny részleteit Vadicsku Szabolcs által.
A III. Mjus Sawarrior Cross Day idei versenyén a csapatok már középhaladó feladatsorokban mérhették össze erejüket. Hangay Krisztián versenybeszámolóját olvashatjátok.

Értesülj egyből az újdonságokról és aktualitásokról

Iratkozz fel a hírlevelünkre

A feliratkozással elfogadom és megértettem az Adatvédelmi nyilatkozatot