Logó - Neffisz színes logója

Interjú Simon Réka funkcionális fitnesz versenyzővel

Simon Réka funkcionális fitnesz versenyző válaszol a Neffisz kérdéseire egy edzőteremben
Ismerjétek meg Simon Réka funkcionális fitnesz versenyzőt, akinek feltettük kérdéseinket az Európa Bajnokság Kvalifikációs verseny előtt.

Szia Réka, szeretnénk bemutatni Téged a közösségünknek.

Mikortól van a sport jelen az életedben, milyen sportágakat űztél, mit jelentett akkoriban számodra a rendszeres sportolás és milyen eredményeid voltak?

Rendszeresen szerintem 4 éves koromtól, amikor a nagymamám beíratott egy tánciskolába mozgásművészetre. 14 évig csináltam is ezt a mozgásformát, amit nagyon hasznosnak érzek, megtanított érezni és kontrollálni a mozdulataimat. Mindeközben középiskolában röplabdázni kezdtem, azt 6 évig csináltam versenyszerűen, itt főleg itthoni versenyeken fordultunk meg. Ez után műkorcsolyáztam is pár évet, illetve hosszútávfutottam magamtól, a félmaratonokig jutottam el. A futáson (azt ugye én határoztam meg) és a röplabdán (ezek nagyon kemény edzések voltak heti 5x) kívül, amiket kipróbáltam, mindig kevésnek tűntek, azt éreztem, hogy nem tudok teljes erőből maxon edzeni, mindent beleadni, nem fáradtam el úgy, ahogy akartam, mindig pluszba kellett edzenem az edzéseken kívül, hogy elégedett és fáradt legyek.

Mikor találkoztál a CrossFit-tel, ez, hogy történt és mit változtatott meg az addigi sportolói pályafutásodban?

2019 májusában (21 éves koromban) bekeveredtem egy start edzésre, ki akartam próbálni valami újat, erősebbé akartam válni. Az első edzésen éreztem, hogy ez az, amit én kerestem, ebben megvan az, ami mindig hiányzott. Sokszínűnek tűnt, az edzés összetett volt és változatos, a wodban pedig mentem, ahogy bírtam, sőt jobban, és tudtam, hogy én erre vágytam, ez az, amit korábban érezni akartam. Az addigi sporttevékenységeimet abbahagytam, minden erőfeszítésemet ide csatornáztam, és innen haladtam tovább.

Mitől volt más ez a sport a többitől, hogyan haladtál a CrossFit karrieredben, melyik eredményeidre vagy a legbüszkébb?

A legtöbb sporthoz valamilyennek lenni kell, én viszont nem voltam semmilyen. Mindenféle sport mozdulatait nagyon gyorsan elsajátítottam, viszont hamar megrekedtem, mert egyiknél sem voltam kifejezetten olyan, amilyennek lenni kellett volna. Amikor Crossfitezni kezdtem, akkor viszont másképp kezdtem látni. Már nem semmilyennek éreztem magam, hanem inkább mindenfélének, egy őssejtnek, ami potenciálisan bármivé válhat. Röviddel az után, hogy elkezdtem, beütött a covid, így versenyezni scaledben nem is tudtam, amikor újra lehetett versenyezni, Rx kategóriába kerültem. Sok versenyen megfordultam azóta, mindenhol rengeteget tanultam és tapasztaltam. A legbüszkébb azokra a versenyekre vagyok, amikor magamat legyőztem, és ezáltal több lettem a saját szememben. Közhely, de így van.

Van edződ, segítőd, akivel együtt dolgoztál?

Évek óta Végh Sanyival edzek együtt, ő írja az edzéstervem és segít a felkészülésben. Amikor lehetőségünk van, vele, illetve a barátommal szoktunk együtt edzeni, ami egy folyamatos, motiváló verseny helyzetet teremt az edzések során egész évben.

Ha jól tudom a munkád mellett sportolsz, hogyan tudod összeegyeztetni a munka-magánélet-sport-szabadidő négyest?

Nagy szerencsém van a munkámmal és az ottani légkörrel. Rugalmasan tudtam összeegyeztetni a műszakjaimat az edzéssel. Mivel teljes állásban dolgozom, az edzés számomra öröm és hobbi, szeretek edzeni, így szabadidős tevékenységnek számít nekem, kikapcsol, levezetem a stresszt és szocializálódok is közben. Van egyébként ezen felül is szabadidőm, amit a kapcsolataimra és magamra tudok szánni. Nincs sok időnk edzeni, így mi az all out szellemiségében dolgozunk.

Pszichológusi diplomát szereztél 2022-ben, milyen céljaid és terveid vannak, dolgozol már a szakmádban?

Diploma után rögtön elkezdtem a mostani helyemen dolgozni pszichológusként. 2023 szeptemberben kezdtem sportpszichológiát hallgatni egyetemen, vagyis kicsit több, mint egy év múlva sportszakpszichológus leszek.

Mikor indultál először funkcionális fitnesz versenyen és milyen eredményeket értél el?

Szerintem életem első versenye 2021-ben az Organica volt Debrecenben, az funkcionális fitnesz verseny volt, ott találkoztam először a 6 tesztes felosztással, és a 4. helyet értem itt el RX kategóriában.

Simon Réka funkcionális fitnesz versenyző ugrálókötelezik egy versenyen

Van rálátásod a magyar CF és Funkcionális Fitnesz sportágakra, az abban részt vevő sportolókra és az elért eredményeikre?

Alapvetően igen, próbálom követni az eseményeket, figyelek és tanulok.

Hogy látod a Funkcionális Fitnesz jövőjét?

Nem tudnám megmondani, hogyan látom a jövőjét, de remélem, hogy nő majd a népszerűsége és eléri céljait.

Mit tartasz erősségeidnek és mik azok amikben szeretnél fejlődni?

Erősségem talán a kitartás, az önfegyelem, a céltudatosság, a tanulékonyság, az önreflexió. Rengeteg területen kéne fejlődnöm, többek között a fent felsorolt tulajdonságokban is. Ami kiemelten fejlődésre szorul, az például a félelmeim kezelése (az életem bármely területén, de a sportban is persze), a bátorság, a magabiztosság, és persze fizikálisan meg erőben, súlyokban kéne mindenképp.

Az életed jelenlegi szakaszában elégedett vagy azzal, ahol tartasz és milyen terveid vannak a jövőben?

Boldog vagyok, hogy azt mondhatom, hogy elégedett vagyok azzal, ahol most tartok az életemben, így szeretnék haladni tovább. A terveim jelenleg a most végzett dolgaim folytatásában merülnek ki, vagyis dolgozom, tanulok, edzem, végzem a képzést, menedzselem az életem és a kapcsolataim. A kis célok elérése szül majd következő kis célokat.

Mi a hitvallásod a sportban, mit tanácsolnál azoknak a fiataloknak, aki még a sportolói pályafutásuk elején tartanak és szeretnének Bajnokok lenni?

Fontos a tervezés. Egy nagy cél, vízió kell persze, de kellenek kis célok és mérföldkövek, amikre fel lehet építeni terveket, és amikért tudjuk, hogy a jelenben, az egyetlen pillanatban, amit kontrollálni tudunk, mit kell megtennünk. Az edzés fontos, de úgy gondolom, az egészség (fizikai és mentális) és az emberi kapcsolatok megfizethetetlenek, ha ezek rendben vannak, az edzés is jobban fog menni.

Simon Réka funkcionális fitnesz versenyző súlyt emel egy versenyen

Köszönjük Réka az interjút és sok sikert kívánunk az Európai Bajnokság Kvalifikációs versenyre!

Megosztom a posztot

További Posztok

Mai interjúalanyunk Németh Szabolcs, aki a Revolution - Funkcionális és Küzdősport Egyesület elnöke. Ismerjétek meg az egyesületet és a Revolution SE termet Szabi válaszai alapján.
Simon Réka versenybeszámolóját olvashatjátok, aki a 4. helyen végzett a 2024-es Funkcionális Fitnesz Európa Bajnokságon. Gratulálunk Réka, büszkék vagyunk rád!
Ónodi Ferenc egy közös edzésen vehetett részt Rich Froning-al Londonban. Fecó élménybeszámolóját olvashatjátok a cikkben.

Értesülj egyből az újdonságokról és aktualitásokról

Iratkozz fel a hírlevelünkre

A feliratkozással elfogadom és megértettem az Adatvédelmi nyilatkozatot