Logó - Neffisz színes logója

Interjú Nagy Ancsa funkcionális fitnesz versenyzővel

Nagy Ancsa funkcionális fitnesz versenyző egy versenyen interjút készít
Nagy Ancsa funkcionális fitnesz versenyzővel beszélgettünk, aki az Európa-bajnokság kvalifikációs versenyére készül. Ismerd meg Ancsát.

Szia Ancsa, szeretnénk bemutatni Téged a közösségünknek.

A Sport Kezdetektől: Gyermekkori Tánc és Szertorna

Mikortól van a sport jelen az életedben, milyen sportágakat űztél, mit jelentett akkoriban számodra a rendszeres sportolás és milyen eredményeid? 

Táncolással kezdtem, ami végigkísérte az egész gyerekkorom. 10 évig űztem, ahol egészen a világbajnokság legfelső fokáig jutottunk el. Itt megtanultam csapatban dolgozni és, hogy nem hagyhatom ott a többieket egy-egy hosszabb nyaralás alkalmára, vagy csak az edzések kihagyásával, hiszen számítanak rám és csak együtt tudjuk elérni a célunkat. Valamint, segített megtanulni koordinálni a mozgásom és mentálisan összpontosítani. Ezt gimnáziumban szertornával egészítettem ki, ami sokat segített a crossfit karrieremben. 

Az Első Találkozás a CrossFit-tel

Mikor találkoztál a CrossFit-el, ez, hogy történt és mit változtatott meg az addigi sportolói pályafutásodban?

2018 decemberében ismerkedtem meg a CrossFittel a teremben, ahova jártam edzeni. Akkoriban hagytam abba a táncolást és a tornát. Első látásra szerelem volt nekem, éppen egy Open feladatsort csináltak a többiek, amihez én is becsatlakoztam és elragadott a versenyszellem. Onnantól éreztem, hogy ez az én utam. 

A CrossFit Különlegessége és Nagy Ancsa Eredményei

Mitől volt más ez a sport a többitől, hogyan haladtál a CrossFit karrieredben, melyik eredményeidre vagy a legbüszkébb?

Mindaddig csapatsportot űztem, itt viszont tudtam, hogy csak rajtam áll a fejlődésem. Így, minden edzésbe 1000%-ot tettem és élveztem, ahogy láttam, hogy fejlődök és jönnek az eredmények. Nagyon büszke vagyok rá, hogy többszörös válogatott lehettem és mehettem világbajnokságra. De legbüszkébb talán a második versenyemre vagyok, ahol még scaled kategóriában, de első helyre kerültem, ott éreztem meg először a verseny küzdelmének az igazi ízét. 

Edzők és Támogatók

Van edződ, segítőd, akivel együtt dolgoztál?

Sokan segítették egyengetni az utam a kezdetekkor Kuti Ádi, Jászberényi Geri és Radnai Tamás is. Azonban már egyedül edzem. 

Munka, Magánélet és Sport Egyensúlya

Ha jól tudom személyi edzőként dolgozol és a munkád mellett sportolsz, hogyan tudod összeegyeztetni a munka-magánélet-sport-szabadidő négyest?

Őszintén szólva ez az egyik legnehezebb dolog számomra, szerintem ebből maximum egy háromszöget lehet kihozni vagy csak egy vonalat ???? Mostanában kicsit eltolódott ez a négyes és igyekszem bepótolni a magánéletem és a szabadidőm, ami eddig eléggé kiszorult az életemből, de rájöttem, hogy a mentális egészség ugyanolyan fontos.

Első Funkcionális Fitnesz Versenyek

Mikor indultál először funkcionális fitnesz versenyen és milyen eredményeket értél el?

2021-ben az Organica Cup keretein belül.

A Magyar Funkcionális Fitnesz Helyzete

Van rálátásod a magyar CF és Funkcionális Fitnesz sportágakra, az abban részt vevő sportolókra és az elért eredményeikre?

Igen, nyomon követem.

A Funkcionális Fitnesz Jövője

Hogy látod a Funkcionális Fitnesz jövőjét?

Nagy reményekkel nézek a funkcionális fitnesz jövőre, ha már nem is a mi “nemzedékünk”, de a jövő kis versenyzőire, nagy jövő várhat. Ahol edzőként szeretnék már részt venni.

Erősségek és Fejlesztési Célok

Mit tartasz erősségeidnek és mik azok, amikben szeretnél fejlődni?

Amit az erősségemnek tartok azt a gyengeségnek is egyben. A mentális része, ami, ha kell nagyon tudok fókuszálni és teljesen átállítani magam, azonban ha rossz dolog történik pont emiatt a perfekcionizmus miatt hamar eltörik a mécses. Mostanában sokat dolgoztam rajta, hogy kicsit el tudjam engedni a gyeplőt.

Jelenlegi Elégedettség és Jövőbeli Tervek

Az életed jelenlegi szakaszában elégedett vagy azzal, ahol tartasz és milyen terveid vannak a jövőben?

Nagyon régóta először elégedett vagyok magammal, ami tudom, hogy csak fejben dől el, ezért  elengedtem az  irracionális elvárásaim. Jobban odafigyelek az egészségemre, mind fizikális és mentális területen. Sokkal boldogabbnak és egészségesebbnek érzem magam. A jövőben a célom, hogy folytassam a mentális egészségemen a fejlesztést, egészséges legyek és boldog.

Tanácsok Kezdő Sportolóknak: Nagy Ancsa Hitvallása

Mi a hitvallásod a sportban, mit tanácsolnál azoknak a fiataloknak, aki még a sportolói pályafutásuk elején tartanak és szeretnének Bajnokok lenni?

A türelem rózsát teremt. Csak biztos alapokra lehet építkezni, mert különben összeomlik a várad! Quality over quantity. Először mindenképp egy fontos alap tudás elsajátítása a lényeg és utána lehet csak fejlődni. Lehet, hogy az elején lassabban fejlődsz, mint a társaid, de amikor ők a nem megfelelő alapok nélkül megragadnak egy szinten, ahonnan te majd könnyen továbblépsz, mert hatékonyan dolgozol.

Köszönjük Ancsa az interjút és sok sikert kívánunk az Európai Bajnokság Kvalifikációs versenyre!

Megosztom a posztot

További Posztok

Csatlakozz a Funkcionális Fitnesz Masters Nemzeti Bajnokság 2024-hez Körmenden, augusztus 10-11-én! Nevezési határidő: 2024. július 14. Regisztrálj most és küzdj meg a világbajnoki kvótákért!
Varna Throwdown 2024 versenybeszámoló: Izgalmas két napos Crossfit verseny Varna parkjában, eredményekkel és részletes beszámolóval. Ismerd meg a verseny részleteit Vadicsku Szabolcs által.
A III. Mjus Sawarrior Cross Day idei versenyén a csapatok már középhaladó feladatsorokban mérhették össze erejüket. Hangay Krisztián versenybeszámolóját olvashatjátok.

Értesülj egyből az újdonságokról és aktualitásokról

Iratkozz fel a hírlevelünkre

A feliratkozással elfogadom és megértettem az Adatvédelmi nyilatkozatot