Logó - Neffisz színes logója

IF3 Európabajnokság Magyar Kvalifikáció 2024 Összefoglaló

Neffisz IF3 Európabajnokság Magyar Kvalifikáció versenyen résztvevő versenyzők a dobogón a CrossFit Tesseract edzőteremben
Az IF3 Európabajnokság magyar kvalifikációja során izgalmas küzdelmek zajlottak. Olvasd el Baksza Ádám Masters Világbajnok összefoglalóját.

IF3 Európabajnokság Magyar Kvalifikáció Kiindulópontja

A hétvégén megrendezett IF3 Európabajnokság magyar kvalifikációjával megkezdődött a szövetségi versenyzés 2024-es szezonja. A verseny tétje az EB-n szereplés kivívása volt, az 1-1 fő kvótát a helyezések alapján tervezi a szövetség a legjobb versenyzőknek adni. 

Ez a felmérőverseny észszerűnek tűnik, hogy kiderüljön, ki a legalkalmasabb jelölt a kontinensviadalra, és a résztvevők alapján úgy gondolom, a versenyzők is így gondolták ezt, hiszen néhány nagyobb nevet leszámítva, képviselték magukat a hétvégén.

Felmérés és Kihívás

Ezt mind úgy tették a versenyzők, hogy az időzítés nem volt a legjobb, sőt, a verseny kihirdetése kifejezetten későn történt meg. Gyakorlatilag esélyt sem kaptak arra, hogy érdemben fel tudjanak készülni erre a különleges formátumra, márpedig a HyperMedley versenylebonyolítás szinte egy külön sportág, annyira elüt a verseny lefutása a hagyományos versenyekétől.

Az Izgalmas Küzdelem

A CrossFit Tesseract adott helyet az 5 fő női és 5 fő férfi meghívott 2 órás formátumú küzdelmének. A napot a hölgyek kezdték meg, ahol papírforma eredmény született. Simon Réka konzisztens, minden feladatban elért első helyével kiemelkedett a női mezőnyből. A verseny mindemellett izgalmas volt, a további helyezések között folyamatos adok-kapok ment.

Jó volt látni, hogy ez a női réteg már kifinomultabban versenyez a „csak nyomjuk valahogy” megközelítésnél, látszódtak azok a technikai apróságok a végrehajtásokban, amik tudatos versenyzésre utalnak. Beosztott időre és tempóra végrehajtott feladat végrehajtásokat láthattunk. Néhányuk végrehajtását magas szintű technikai precizitás jellemezte, minden mozdulatnak stabil, fix eleje-vége volt, a mozgáspálya szabályozott.

Emellett megjelentek olyan apróságok is egy-egy versenyzőnél, mint az azonnal dupla tekerés kezdése, az üléspózba felvett és elkezdett thruster (nem teljes clean után), valamint a lendületre felugrás a rúdra a c2b és t2b előtt.  Sajnos egy-egy feladatban kibuktak még a nagyobb hiányosságok, amik arra engednek következtetni, hogy az edzések, felkészülések nem ölelik fel a szabálykönyvben előírt mozgásformák teljes palettáját, ahogy egyes teszt kategóriák gyakorlása sem kap feltételezhetően kellő figyelmet (pl. az ügyességé és a teljesítményé). Ezek a feladatok az IF3 „sajátjai”, és a crossfit rendszerben ritkán jelennek meg önállóan, ezért vélhetően nem kerülnek be a felkészülésbe.

Mindemellett azt gondolom, kitett magáért a női mezőny, bevállalták ez a kőkemény 2 órás versenyformátumot és mindenki az utolsó feladatig bátran oda tudott állni a rajtvonalra.

Neffisz IF3 Európabajnokság Magyar Kvalifikációs verseny női versenyzői a dobogón

A férfi mezőny már jóval kiegyenlítettebb volt, az utolsó tesztig nyitott maradt a küzdelem és feladatról feladatra változott az összetett állás. Személy szerint örömmel töltött el, hogy képviselte magát a következő generáció (ráadásul szép eredménnyel) és nem csak az évek óta porondon lévő férfiak csaptak össze.

A végeredményeket megnézve megállapítható, hogy készségenként láthattunk 1-1, a mezőnyből nagyon kiemelkedő versenyzői eredményt (pl.: evezés – Szita Péter, OHS – Varga Gergő, saját testsúly – Kiss András), de összességében senki nem tudott minden tesztben az első három hely egyikén végezni, így stabil versenyzést senki nem könyvelhetett el magának.

Neffisz IF3 Európabajnokság Magyar Kvalifikációs verseny férfi versenyzői a dobogón

A Meglepetések és Tanulságok

A kiélezett versenyzés és a 2 órás formátum olyan meglepetéseket hozott az 5. és a 6. tesztre, hogy ezeknél nem az előzetesen várt eredmények születtek. Borultak a papírformák, mert a korábbi feladatok fáradtsága többeknél megpecsételte a feladat végrehajtását. Ez a jelentős teljesítmény romlás igaz volt minden versenyzőre (kinél jobban, kinél kevésbé), mert mindkét feladatban összességében az elvárttól gyengébb időeredmények születtek.

Meg kell azonban jegyezni, hogy ez nem róható fel a sportolóknak, mert nem volt érdemi lehetőségük erre a versenyformátumra készülni: a HyperMedley-vel egy olyan tényező is szerepet kapott a kvalifikációs versenyben, amire alapvetően egy crossfit / funkcionális fitness tematika szerint versenyzőnek alapvetően „nem kell” készülnie: rövidtávú regeneráció extrém terhelések között.

Az Élmény és a Jövőkép

Bízom benne, hogy mindenkinek hasznos és jó tapasztalás volt ez a verseny, hiszen átélni ez a 2 órás harcot meghatározó élmény. Önmaguk megismerésében is egy fontos lépés, továbbá a szezon elején jó képet kaphatott mindenki, mi most az erőssége, gyengesége.

Sok sikert az EB-re, addig pedig sérülésmentes, eredményes felkészülést kívánok a győzteseknek!

Baksza Ádám

Megosztom a posztot

További Posztok

Varga Mira funkcionális fitnesz versenyző versenyzik a CrossFit Games-en

Interjú Varga Mira versenyzővel a Junior Nemzeti Bajnokságról

Varga Mira volt a mai interjúalanyunk, akinek az elmúlt időszakáról és a Funkcionális Fitnesz Junior Bajnokságról tettük fel kérdéseinket.

Interjú Szollár János Vezetőedzővel a Junior Nemzeti Bajnokságról

Kérdéseinket Szollár Jánosnak tettük fel, aki a Körmend Impulzus Sportegyesület elnöke és vezetőedzője. "Szoszo"-t a Junior Nemzeti Bajnoksággal kapcsolatban kérdeztük.
Funkcionális Fitnesz Európa Bajnokság 2024 versenybeszámoló Kiss András versenyzőtől

Kiss András versenybeszámolója a 2024-es Funkcionális Fitnesz Európa Bajnokságról

Kiss András versenybeszámolóját olvashatjátok, aki a 9. helyen végzett a 2024-es Funkcionális Fitnesz Európa Bajnokságon. Gratulálunk Andris!

Értesülj egyből az újdonságokról és aktualitásokról

Iratkozz fel a hírlevelünkre

A feliratkozással elfogadom és megértettem az Adatvédelmi nyilatkozatot