Interjú Varga Boglárka versenyzővel a Felnőtt Nemzeti Bajnokságról

Neffisz interjú Varga Boglárka funkcionális fitnesz versenyzővel edzés közben
A mai interjúalanyunk Varga Boglárka volt, akit bemutatunk a közösségünknek. Kérdéseinket a Felnőtt Nemzeti Bajnoksággal kapcsolatban tettük fel.

Varga Boglárka sportkarrierjének kezdetei

Mióta sportolsz, milyen sportágakat űztél korábban?

Egész életemben sportoltam, kisgyerekkoromtól kezdve. Két meghatározó sportág volt az életemben, a versenyúszás és a tánc (társastánc, moderntánc). Általános iskolában számos futó-, duatlon- és triatlonversenyen is részt vettem.

Első találkozás a funkcionális fitnesz/CrossFit világával

Mikor ismerkedtél meg a funkcionális fitnesszel/CrossFit-tel?

A Testnevelési Egyetemen egy rekreációs tábor alatt találkoztam először a CrossFittel, nagyon tetszett az intenzitás és a változatosság. A tánc és az úszás miatt nem sok izom volt rajtam, amin régóta szerettem volna változtatni, azonban a szimpla edzőtermi edzés nem igazán piszkálta meg az ingerküszöbömet. Hat éve sétáltam be életem első CrossFit kezdő kurzusára.

Eredmények, amelyekre Varga Boglárka büszke

Az elmúlt évekből melyik eredményeidre vagy a legbüszkébb?

Mindegyik eredményemre büszke vagyok. Soha nem könnyű munka és egyéb elfoglaltságok mellett felkészülni egy-egy versenyre. Az utóbbi időben két versenyen is indultam, ahol mindkét helyen sikerült dobogóra állnom (Luxoya Beach Cup és LupaLooza). Tavaly a Kelet-Magyarország Funkcionális Fitnesz Bajnokság (KMB) utolsó állomásán, Debrecenben nagyon elégedett voltam a teljesítményemmel és azzal is, hogy fejben teljesen ott tudtam lenni és fókuszálni. Közel áll a szívemhez az összes Budapest Classic verseny, 2022-ben felnőtt női kategóriában a 2., overall mezőnyben a 3. helyen végeztem.

Neffisz interjú Varga Boglárka versenyzővel funkcionális fitnesz versenyzővel

Heti edzési rutin és edzői támogatás

Mennyit edzel egy héten, segíti edző a felkészülésedet?

Heti három CrossFit edzésem van, ahol Kuffler Gergely segíti az edzéseimet a CrossFit Tesseract teremben. Teljes mértékben ő írja az edzéstervemet immár két éve. Emellett heti egy kiegészítő konditermi edzést végzek, és heti 1-2 alkalommal aktív regenerációs jelleggel ciklikus mozgásokat, például futást, úszást vagy biciklizést. Heti nyolc aerobic csoportos órát is tartok, ahol én is aktívan részt veszek.

Neffisz versenyen Varga Boglárka és Kuffler Gergely edző

A sport és az edzősködés összeegyeztetése

Hogyan tudod a sportot és az edzősködést összeegyeztetni?

Ha őszinte akarok lenni, ez egy állandó megoldandó kérdés az életemben. Személyi edzéseket tartok, emellett csoportos órákat (aerobic és funkcionális órák), ami szintén fizikai terhelést jelent számomra. Az edzősködés mellett a Lite Wellness Club csoportos óra szakmai vezetője vagyok, és szeptembertől a terem közösségi oldalaiért is én felelek. Emellett szeptembertől óraadó vagyok a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán is. Sok munkám van, de szerencsésnek tartom magam, hiszen azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek. Az évek során megtanultam jól beosztani az időmet, és fontossági sorrendet felállítani az étkezés, pihenés és regeneráció terén.

Neffisz interjú Varga Boglárka versenyzővel nyaralás során

A funkcionális fitnesz különlegessége

Mitől másabb a funkcionális fitnesz, mint a többi sport?

Teljesen más, mint a legtöbb sportág. Annyi mozdulat, elem és képesség jelenik meg benne, hogy egyszerűen nem lehet mindenben a legjobb az ember. A sportolónak sokoldalúnak kell lennie, nem elég csak erősnek vagy csak állóképességűnek lennie, ügyesnek is kell lennie, és a saját testsúlyos gyakorlatokat is végre kell hajtania. Különlegessé teszi még, hogy itt nincs súlycsoport, ami adott esetben nehezíti vagy éppen könnyíti a gyakorlatok végrehajtását. Minden verseny feladatsorai máshogy épülnek fel, így izgalmas nézni is egy funkcionális fitnesz versenyt.

Erősségek és kedvenc gyakorlatok

Mik az erősségeid és a kedvenc gyakorlataid?

Bármilyen gyakorlat, amihez felsőtest kell. 😀 Nagyon szeretem a gimnasztikai elemeket, például a kézenjárást és a kézenállásban nyomás különböző verzióit. Súlyemelésben a lökést és annak társait kedvelem.

Hiányosságok, amikben szeretnél fejlődni

Van olyan hiányosságod, amiben még szeretnél fejlődni?

Erő- és súlyemelő gyakorlatokban szeretnék még fejlődni, és szükségem is van rá, de jó úton haladok a céljaim felé.

Varga Boglárka céljai a Felnőtt Nemzeti Bajnokságon

Milyen céljaid vannak a Felnőtt Nemzeti Bajnokságon?

Szeretnék jobban szerepelni, mint a tavalyi évben, és a legnagyobb célom, hogy kvótát szerezzek az idei Világbajnokságra.

Gondolatok a Világbajnokságról

Idén Budapesten a magyar szövetség rendezi a Világbajnokságot. Hogyan gondolsz erre a versenyre?

Sportolóként szerintem mindenkinek hatalmas álma, hogy hazai közönség előtt, a családja és barátai előtt megmutathassa, mi is rejlik benne igazán.

Tervek az év hátra lévő részére

Mik a terveid az év hátra lévő részére?

Pár hét múlva rendezik Gyöngyösön a Felnőtt Nemzeti Bajnokságot, így az elsődleges célom ott jól szerepelni. Ha ez sikerül, akkor a decemberi budapesti Világbajnokságon képviselhetem hazámat a legjobb tudásom szerint.

Szurkolók a Nemzeti Bajnokságon

Jönnek szurkolóid a Nemzeti Bajnokságra?

A hozzám legközelebb álló barátaim a teremből természetesen ott lesznek, és ez nagyon sokat jelent. Remélem, minél többen kilátogatnak majd, hiszen végre a magyar közösség is egy elérhető helyen láthat funkcionális fitnesz versenyt, nem is akármilyet.

Köszönjük, hogy elkészítetted Velünk az interjút Bogi, sok sikert kívánunk Gyöngyösön!

Megosztom a posztot

További Posztok

Rózsa Ruben kerül ma bemutatásra a közösségünknek. Kérdéseinket a Felnőtt Nemzeti Bajnoksággal és sportkarrierjével, valamint mindennapi életével kapcsolatban tettük fel.
A mai interjúalanyunk Hajós Kornél volt, akit bemutatunk a közösségünknek. Kérdéseinket a Funkcionális Fitnesz Felnőtt Nemzeti Bajnoksággal és a Világbajnokságra való felkészülésével kapcsolatban tettük fel neki.
Mai interjúalanyunk Kőrösi Fruzsina, aki a FitAndBro Sportegyesület elnöke. Ismerjétek meg az egyesületet és a CrossGym Gemmeopolis termet Fruzsi válaszai alapján.

Értesülj egyből az újdonságokról és aktualitásokról

Iratkozz fel a hírlevelünkre

A feliratkozással elfogadom és megértettem az Adatvédelmi nyilatkozatot