Logó - Neffisz színes logója

Interjú Szollár János Vezetőedzővel a Junior Nemzeti Bajnokságról

Kérdéseinket Szollár Jánosnak tettük fel, aki a Körmend Impulzus Sportegyesület elnöke és vezetőedzője. "Szoszo"-t a Junior Nemzeti Bajnoksággal kapcsolatban kérdeztük.

Szia Szoszo, szeretnénk kérdéseket feltenni a 2024-es Funkcionális Fitnesz Junior Nemzeti Bajnoksággal kapcsolatban.

Jól tudom, hogy a körmendi Impulzus Sportegyesületből minden évben volt junior versenyző a Nemzeti Bajnokságokon?

Igen, a szövetség megalakulása óta minden junior nemzeti bajnokságon képviseltettük magunkat.

Kik azok a versenyzők, akik indultak ezeken a versenyeken és milyen eredményeket értetek el?

Három junior versenyzővel indultunk az elmúlt időszakban.

?? Tóth Jázmin 13.-14. korcsoport 2023-ban 2. hely.

Jázmin sajnos az idei nemzeti bajnokságon nem tud részt venni egy nagyon komoly agyi műtéten esett át és még a rehabilitáció folyamatban van.

?? Lukács Boglárka 2022-23-ban mindkétszer 3. hely.

Bogi az összes korosztályát végig versenyezte. Idén is megméretteti magát a 17-18 éves korosztályban.

?? Pungor Péter 2022-ben 1. hely, 2023-ban 3. hely.

Peti az összes kvótájával élt, 22-ben Mexikóban a világbajnokságon 3. helyezést ért el, 23-ban Norvégiában 11. helyen végzett. Peti már felkerült a felnőtt korcsoportba, így az elkövetkezendő időben a korosztályába való beleerősödés a fő cél, ezért a versenyzés most háttérbe szorul a felkészüléssel szemben. Egyenlőre csak súlyemelő versenyeken indul.

Az idei évben ki indul Tőletek és milyen célokat tűztetek ki?

Idén mint említettem, Lukács Boglárka képvisel minket egyedül a 17-18 éves korosztályban. Szeretnénk, ha továbbra is dobogóra állhatna.

Hogy sikerült a felkészülés Boginak?

Bogi felkészülését illetően nagyon szisztematikusan haladtunk a fő versenyünk felé, a nemzeti bajnokságra. Elsődleges szempont volt a hiányosságok fejlesztése, pótlása, de azt tudni kell, hogy tanulmányai mellett próbáltuk napi 2- 3 órás edzésekkel ezeket megoldani.

Mennyit edz egy héten és milyen jellegű edzései vannak?

Heti hat alkalommal van edzése. Az első időszakban fő célunk volt Bogi erőszintjét fejleszteni és technikáját , ezt követően már nagyobb hangsúlyt fektettünk a különböző gimnasztikai-, saját testsúlyos feladatokra, ügyességi részekre és ez mellett az állóképesség fenntartása és fejlesztése is fő cél volt. Így a futó edzések sem maradhattak el.

Hamarosan nyilvánosak lesznek a tesztek, mire számítotok, mik Bogi erősségei és miben kell még fejlődnie?

Bogi erősségei közé sorolnám a súlyemelést és a saját testsúlyos feladatok végrehajtását. Amiben Boginak fejlődnie kell az az állóképesség, gépeken leadott teljesítmény.

Milyen az edző-tanítvány kapcsolat köztetek?

Kapcsolatunk Bogival úgy gondolom, hogy nagyon kiegyensúlyozott. Mivel Bogi nagyon szerény, alázatos és együttműködő így azt kell mondjam edzői szemszögből, hogy nagyon jó tanítvány. Ha ki is hagyott edzéseket azokat általában iskolai elfoglaltságok vagy betegségek miatt volt, sosem kellett győzködni.

Kemény csatára van kilátás a hazai rendezésű VB kvótákért a lány 17-18 korosztályban, készültők külön erre a mentális nyomásra?

Kérdésedre válaszolva mentális felkészítést olyan formában alkalmazunk, hogy próbálok minél több olyan szituációt, versenyhelyzetet beilleszteni a felkészülésébe vagy akár különböző versenyeken való részvételt, ahol ezeket gyakorolni lehet. De mindig kérem tőle: “próbáld meg kizárni a külső ingereket és csak magadra figyelj “ és az edzői utasításokra. Én úgy gondolom, hogy mindenkinek a saját határait kell átlépni, egy adott versenyen természetesen vannak ellenfelek, de a fő cél, hogy magadhoz mérten próbálj extra teljesítményt leadni az adott pillanatban.

Természetesen minden versenyzőnek az a célja hogy egy adott versenyt megnyerjen, de úgy gondolom, hogy vannak olyan tényezők, amik mellett nem mehetünk el, ilyen például az is, amit én mindig szoktam mondani a tanítványaimnak: “Egy verseny végeztével többnyire a nézők három emberre emlékeznek majd: az egyik az első helyezett, a második aki legcsúnyábban dolgozott, harmadik pedig aki legszebben dolgozott.” Tehát úgy gondolom a kérdésedre meg is adtam a választ,  hogy mik az elvárások Bogival szemben. ☝??

Jönnek Tőletek szurkolók Dombóvárra?

Jönnek-e szurkolok tőlünk? Természetesen Bogi hozzátartozói ott lesznek. De mivel, hogy erre a hétvégére esik Körmenden a polgármester és képviselőjelöltek választása, ami most ez esetben a város életében egy fontos momentum, így sokan itthon maradnak. De a jelenlévők mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy szurkolásukkal Bogit lelkesítsék. ❤️

Köszönöm a lehetőséget az interjúra. És ezúton szeretnék kívánni minden versenyzőnek és kollégának jó felkészülést. A szervezőknek pedig kitartást és együttérzést. ❤️ Mivel a következő nemzeti bajnokság nálunk kerül megrendezésre Körmenden.

Köszönjük, hogy elkészítetted Velünk az interjút Szoszo, hamarosan találkozunk Dombóváron!

Megosztom a posztot

További Posztok

Mai interjúalanyunk Németh Szabolcs, aki a Revolution - Funkcionális és Küzdősport Egyesület elnöke. Ismerjétek meg az egyesületet és a Revolution SE termet Szabi válaszai alapján.
Simon Réka versenybeszámolóját olvashatjátok, aki a 4. helyen végzett a 2024-es Funkcionális Fitnesz Európa Bajnokságon. Gratulálunk Réka, büszkék vagyunk rád!
Ónodi Ferenc egy közös edzésen vehetett részt Rich Froning-al Londonban. Fecó élménybeszámolóját olvashatjátok a cikkben.

Értesülj egyből az újdonságokról és aktualitásokról

Iratkozz fel a hírlevelünkre

A feliratkozással elfogadom és megértettem az Adatvédelmi nyilatkozatot