Mi is az a Funkcionális Fitnesz?

Illetve a jelenléte Magyarországon

Ebben a trendi, ‘kevert módozatú’ fitnesz sportban az emberi test minden mozgásmintája, energiarendszerei és gyakorlatai tesztelésre kerülnek, akár kombinált formában is, tehát egyszerre.

Egy tipikus iF3 verseny 6 fittség összetevő kategóriát tesztel így szétbontva: 
Endurance = Állóképesség
Strength = Erő
Bodyweight = Testsúlyos
Skill = Készség
Mixed = Kevert
Power = Teljesítmény [leadás]

A Nemzetközi Funkcionális Fitnesz Szövetség  
A nemzetközi  anyaszervezet (International Functional Fitness Federation – iF3) 2019-ben a harmadik világbajnokságát rendezte meg és jelenleg már majdnem 40 ország tagja sok kontinenst lefedve! 

Olimpiai célok!  Tökéletesen egybecseng a funkcionális fitneszversenyzés felfutása az olimpia fiatalodni vágyásával. Az International Functional Fitness Federation határozott célja, hogy olimpiai sport legyen a funkcionális fitneszversenyzés és felkerüljön a nyári olimpia programjára – aspirációs célként már a “Los Angeles 2028” ki lett tűzve!

“HALDOKLÓ OLIMPIAI TRADÍCIÓK, MODERNIZÁLNA A NOB”

“A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tizenöt versenyszámmal bővítette a 2020-as tokiói játékok programját – így többek között lesz 3X3-as kosárlabda és BMX freestyle-verseny is –, új sportágként pedig a gördeszkázást, a hullámlovaglást, a sportmászást, a karatét és a baseballt/softballt vette fel (utóbbi korábban már volt olimpián, de aztán lekerült a műsorról). A tradicionális ötkarikás sportágak már nem annyira vonzzák a figyelmet – elsősorban a fiatalokét –, így a modern, extrém sportok felé nyitott a NOB.” 
Origo.hu

A magyar helyzet és kik vagyunk mi

Magyarok is űzik ezt a fajta funkcionális fitnesz és versenyzését 2006 óta, az ország lehetőségeihez képest szép eredményekkel, hiszen már több versenyzőnek sikerül kvalifikálnia a CrossFit vég kvázi világbajnokságára és a kontinensviadalaira és még dobogós helyez is elértünk! A CrossFit viszont egy privát cég márkája és rendezvényei nem minősülhetnek így hivatalos sportnak, ezért volt szükség sportjogi keretek között is megvalósítani a sportág irányítását, amelyet a NEFFISZ szervezete végzi.

Közösségi felületeink

© 2023 Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség. Minden jog fenntartva.