Versenybeszámoló – 2023 IF3 Oslo, Norvégia

Verseny helyszíne, szervezés

Idén Norvégiában Oslóban került megrendezésre az IF3 ( Internacional Functional Fitness Federation ) által szervezett világbajnokság.

A repülőtérről 40 perc alatt átszállás nélkül tudtuk megközelíteni  a versenyzői hotel és a kongresszusi központot, ahol a versenyt lebonyolították. A  nemzetközi szövetség a verseny előtt hetekkel a tudtunkra adta, hogy melyik buszokkal/ vonatokkal tudunk a legkönnyebben eljutni a verseny helyszínére. 

Annál ideálisabb körülményt nem nagyon tudok elképzelni, minthogy a hotelszobából papucsban át lehessen sétálni a melegítő területre megközelítőleg 3 perc alatt.  

A nemzetközi szövetség figyelt minden apró részletre, hogy minden felületen megtalálhatók legyenek az információk, az utazást profin leszervezték, a nézőknek külön open gym pályát alakítottak ki, a helyszínen külön kivetítőt biztosítottak.

A kongresszusi központ csarnoka hatalmas volt, egy 10 sávos küzdőteret és legalább 40m mozgásra alkalmas pályát kaptunk. Folyamatos élő közvetítés volt, minden divízióban, ami ugyan licence díj köteles volt, de a minőség és a szerkesztettség kimagasló volt. A helyszínen külön kivetítőn lehetett nyomom követni a versenyzőket, ami nézőknek is segítség volt. 

Volt pár negatívum is: Az erő és a testsúlyos feladatnál nagykivetítőn lehetett az időt követni, de  a többinél a sarokban csak egy TV-n, amit eltakart egy nagy plakát. Azoknak, akik időt számolnak versenyzés közben nagyon zavaró volt, hogy nem volt látható a kivetítő. És a futópálya borítása rettenetes volt.

Teszt 1- Állóképesség

Időre:

2800m futás

1000m síelő ergométer

1000m evező ergométer

2000m bicikli ergométer

A verseny a regisztrációval majd a megnyitóval indult. Ezt követően történt a feladatok megbeszélése a helyi rendezőkkel és főbíróval. Ez némileg akadozva ment. 

A 2800m futás felháborodást keltett, mert 20x 140m kellett futni egy olyan helyen, ahol 500m-es köröket is tudtunk volna futni. A futókörök számolása kritikus volt, hiszen minden egyes körnél a futókört meg kellett szakítani egy 1 méteres beugrással. Én személy szerint őrültem neki, hogy “rövid” távot kell futni, teljesen más stílusban. A futam előtt újra kellett számolnom a futásom tempóját, hiszen edzéselméletileg is különbözik a két futás. A futó körpályát két részre osztottam. Egy felső és egy gumitéglás részre. A felső rész teljesen alkalmatlan volt bármiféle futásra. 90fokos kanyarokat kellett tenni egy olyan talajon, ami nagyobb futó tempónál csúszik. A gumitéglás résznél szintén 90fokos kanyarokat raktak be, de legalább a cipő tapadt. Arra jutottam, hogy akkor járok a legjobban ha a felső csúszós részt nyomom és ott próbálok “haladni” több erőbefektetés árán és a guminál pihenek egy kicsit. Szerencsém volt a pályasorsolásnál mivel a 2.pályán versenyeztem, ami 1 méterre volt az első jobbos kanyartól így egy lassítást meg tudtam spórolni, ami sokat számított a végén. Az ergométereken tudtam hozni azt a tempót, amit elterveztem kisebb-nagyobb eltéréssel. Azonban az evezés végén éreztem, hogy sokkal többet kivett belőlem a futás, mint vártam. Végül a saját tempómat tartva a 19.helyen értem célba.

2. Teszt- Erő

Nagyon vártam a súlyemelést. 

Melegítés során éreztem, hogy ez jó lesz, meg van az erőm egy lehetséges új egyéni maxhoz. A kezdő súlyt mindenkinek meg kellett adni a regisztráció során ezzel figyeltek arra, hogy egy futamban közel azonos eredmények legyenek. Én a 3.pályán versenyeztem ami azt jelentette, hogy volt előttem 2 páros akik emeltek így a startszó elhangzása után várnom kellett a saját idő ablakomat. Nyitó fogás ( 130kg ) gond nélkül sikerült. Utána 135 kg-ra emeltem, ami nem sikerült. Utolsó emelésnél a felvétel nagyon jól “jött” azonban a kilökés elmaradt a már szokásosnak mondható szédülés miatt. Csalódott voltam és vagyok, mert bennem volt az igazán jó eredmény. Így a 35.helyet szereztem meg. Külön gratulálok Varga Gergőnek a 150 kg-os teljesítményéhez, ami már igencsak “partyban” van a mezőny elejével.

3. Teszt- Testsúlyos

3’ munka 1’ pihenő 5 körben

Beugró

16 T2B

3 kötélmászás

8/8 egylábas guggolás

Maradék időben a lehető legtöbb burpee dobozon átugrás.

Első olvasatra is nagyon tetszett a feladat, de a tesztelések során mégjobban megtetszett és még nagyobb lendülettel álltam neki. Tudtam hol kell figyelnem nagyon, hol tudok előnyt kiharcolni és ennek alapján építettem fel a futamot. Számomra első nekifutásra nem volt egyértelmű, hogy egybe kell csinálni a T2B , de edzőm Kuffler Gergely megerősített abban, hogy ezt máshogy nekem nem szabad. Erre egészen egyszerű a válasz. Testalkatom, technikám  és fizikai képességek lehetővé tették.  A kötélmászásnál a cél minden mászás 2 fogásból való kivitelezése, ami gond nélkül ment. Utána jöhetett az egylábas guggolás. Ettől tartottam nagyon, mert augusztusban egy verseny alkalmával egy izomsérülést szereztem, ami után több, mint egy hónapot ki kellett hagynom mindenféle guggoló mozdulatból. Köszönhetően a gyors és alapos rehabilitációnak, amiért nagyon hálás vagyok,  különben nem tudtam volna megírni most ezt a beszámolót, jól sikerült. Minden kört a jobb láb guggolásával kezdtem egy kicsit óvatosabban- már amennyire lehetett óvatosan guggolni egy ilyen helyzetben- utána jöhetett a tempó a másik lábon. Fontos volt, hogy ne kapjak érvénytelen ismétlést amivel időt veszítettem volna, szerencsére a rutin  mellettem állt. A burpee dobozon átugrás különlegessége , hogy minden 10.ismétlés után előre kellett vinni a dobozt egy szekcióval. Volt egy terv a fejemben mennyit kell elvégeznem, ezeket szépen tudtam hozni. Így a futamban a második és összetettben a 9.helyre volt elég a teljesítményem.

4. Teszt- Ügyesség

A) rész 1.30” max ring muscle up

B) rész időre kézenjárás akadály pálya

Időkeret 4’

Szombati nap utolsó feladatától tartottam a legjobban. Nehéz gimnasztikai elemekkel volt tele és könnyű volt hibázni. A versenyzői eligazításnál hangzott el először, hogy az első részben lesz egy “tiebreak” ??? Time? ami a második részben az esetleges pontegyenlőségekről dönt, ki végez előrébb, ami valljuk meg eléggé megváltoztatja a stratégiát. Ez természetesen csak azokra vonatkozott, aki nem tudták befejezni a kézenjárás pályát.

Taktikám az első résznél egy nagyobb szett teljesítése, majd ismétlésszám gyűjtése volt. Nagy volt a kísértés, hogy mekkora is legyen az a nagyobb szett. 13-16 lett a felosztás. Itt nagyon zavaró volt, hogy nem láttam az órát és nem tudtam mennyi időm van még hátra az első részből azért idő előtt lejöttem, így hagytam benne 1-2 ismétlést, ami sok helyet ért volna.

Így, hogy több időm maradt pihenni, mint amivel számoltam a 90 másodperces jelzésnél egyből el tudtam kezdeni a kézenjárás. 5 szekcióból 4 elsőre sikerült és bőven volt időm befejezni az utolsó blokkot. Ennek ellenére nem tudtam befejezni, amiért nagyon csalódott voltam. Majd legközelebb…

Történt egy bírói hiba, amit a csalódottságomtól nem vettem észre. Egy kézenjárós szekciót nem pipált ki a bíró. A fellebbezést elfogadták többszöri video bemutatás után és javították az eredménytáblán is másnap.

16.A rész és 6. B részre volt így elég a teljesítményem .

5. Teszt- Kevert

Időre:

400m futás futópadon

15 falra mászás ( wall walk )

Majd

1-1/ 2-2 /3-3…9/9

Talajról fej fölé juttatás brámilyen technikával

Thruster

Majd

300 Duppla kötél ugrás

Nagyon jó feladatnak gondolom a vasárnapi első állomást. Volt benne ügyesség ( futópadon futás és a wall walk ) volt benne erő és teljesítmény a középső részben, és volt benne állóképesség a végén.

Felkészülésem alatt többször is futottam ilyen önhajtó futópadon és pontosan tudtam milyen tempóval tudom fenntartani a munkakapacitásom. Zavaró volt azonban az, hogy a melegítő helyen nem volt lehetőség “kipróbálni”.

A középső résznél egy számomra új eszközzel is megismerkedtem. Y bell a neve. Ez átmenetet képez a kettlebell és a kézi súlyzó ( dumbbell ) között. Felkészülés alatt kettlebellel gyakoroltam. Ez más taktikát és technikát igényel, mint a versenyen használt eszköz. Melegítés közben éreztem, hogy jó a súlypontja, nem vesz ki olyan sokat, mint elterveztem. Azért, hogy óvjam a vállam és ne égjen el a dupla tekerés előtt szakításra váltottam. A tervem bejött. Tudtam energiát spórolni a 300 tekerésre és még a számoltaknál előbb is értem a végéhez. Azzal viszont nem számoltam, hogy a combom nem fogja bírni. Ez egy végzetes hiba volt. Az eltervezett 40 helyett 27 ugrottam. A feladatot nem tudtam befejezni. Ez a teljesítmény a 25 helyre volt elegendő.

6. Teszt- Teljesítmény

Időre:

20 méter kocsi / szántolás

25 szakítás

20 méter kocsitolás

Időkeret 3 perc

Ennél a tesztnél a célom “damage contoroll” volt.

A kocsitolássál önmagában nem volt probléma annak ellenére, hogy erre sem tudtunk külön melegíteni, mivel nem volt eszköz a melegítő területen. Szakításnál sikerült megspórolnom egy bontást, magamhoz képes úgy gondolom, hogy jól sikerült. A visszafelé szántolás már csak jutalom volt.

A feladat nagyon jól szerkesztett volt, kellően felmérte a teljesítmény leadását. Ebből a tesztből is látszik, hogy a mezőny nagyon erős volt ( az utolsó futamban nem volt olyan ember, aki nem egybe csinálta a 25 szakítást, ha jól emlékszem ). Még nagyon sok munka vár rám, ha labdába szeretnék rúgni a közeljövőben.

Összegzés

Ha csak egy mondattal kellene értékelnem az egész utazást/ versenyt akkor ez lenne:

Minden belefektetett munkát, időt és pénzt megért.

Több dologgal nem vagyok elégedett, sokat hibáztam, de úgy gondolom ezeket a hibákat máshol nem fogja tudni megtanulni az ember, mint téthelyzetben. Elvárás magammal szemben nem volt, hiszen a nevezőket nem ismertem. Volt pár srác akit már láttam a közösségi médiában ( Instagram, YouTube ) és nagyjából tudtam mikre lehetnek képesek. Az a tény, hogy a 22.helyen végeztem és a magyar iF3 szövetség legjobb férfi eredményét értem el maximálisan elégedett vagyok és büszke is vagyok rá, tudván azt a tényt hogy a mögöttem álló, sérülés miatt a  felkészülésem közelsem volt teljes.

Szeretnék köszönetet mondani Kuffler Gergelynek, aki több ízben segítette felkészülésemet és bár a helyszínen nem tudott ott lenni velünk, de a forró drót másik végén folyamatosan egyeztettünk.

Külön köszönet a folyamatos testkarbantartásért Türk Laurának, aki nélkül nem tudtam volna elindulni, valamint azoknak az embereknek akik az augusztusi sérülésem után egyből segítettek és tisztába tették a lehetőségeimet a versenyt illetően.

Köszönöm a páromnak Varga Boglárkának, hogy mindenben támogatott, a családomnak a CrossFit Tesseract csapatának és a tanítványoknak a sok buzdító szót.

A következő szezonban mindent megteszek, hogy még jobb legyek és várom a megmérettetést.

Hajós Kornél

2023.12.09.

Közösségi felületeink

© 2023 Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség. Minden jog fenntartva.