Európa Bajnokság 2023 beszámoló – Baksza Ádám

A május közepén megrendezett debreceni Nemzeti Bajnokság győzteseként lehetőséget kaptam a 2023-as zalaegerszegi szervezésű IF3 Európa Bajnokságon indulni. Alapvetően nemzetközi porondon nem terveztem már felnőtt kategóriában versenyezni, de a hazai szervezés miatt úgy éreztem, kivételt kell tennem és a fiatalabbak között is meg kellett méretni magam. Talán az újító versenyformátum (2 órás lebonyolítás) is közre játszott abban, hogy nem sokat gondolkoztam a döntésen, versenyezni akartam.

A sport könnyebb eladhatósága, érthetősége okán az IF3 próbálkozik egy nézőként megemészthetőbb, mindössze 2 óra alatt lezajló versenyformátummal, ami azt jelenti, hogy igen rövid időablakba szorítják be mind a 6 tesztet. Így gyakorlatilag 2 teljes nap versenyét sűrítik be 100-120 perc környéki időtartamba. Ez jelentősen megváltoztatja az egyes tesztek dinamikáját, hiszen az energia beosztása és a rövidtávú regeneráció kiemelt fontosságot kap, amellett, hogy az alap 6 készség megfelelő felmérése sem kerül háttérbe. Ebben a formációban a versenyfeladat végrehajtás és a köztük lévő pihenőidők szinte 50 : 50% arányban osztoznak, míg a hagyományos versenyek esetén ez kb. 5 : 95% körüli. Nekem tetszik ez az egyedi, újító megoldás, lelkesen vártam, milyen lesz verseny körülmények között kipróbálni mindezt.

Közvetlenül a debreceni verseny után már a 2 órás formációra felkészülve terveztem az edzéseimet. Egyrészről minimáltam a hagyományos feladat végrehajtások közötti szüneteket, másrészt kéthetenként terveztem egy 4-6 tesztből álló 60-90 perces feladatsort, szimulálva a verseny körülményeit. Ezek rendkívül hasznosak voltak abból a szempontból, hogy taktikailag megfelelően tudjam felépíteni a versenyemet. A legfontosabb tapasztalataim ezek voltak:

 1. Az állóképességi teszt utáni erő tesztnél kb. 95%-os max súlyt tudok csak elérni, egy sima maxoláshoz képest. Nem várható el magamtól a végén egyéni rekord, vagy kimagasló eredmény.
 2. Sokkal többet ér a pihenő időben is plusz néhány perc rákészülés, rámelegítés a következő feladatra, mintsem ülni, pihenni, várni.
 3. A 3., 4. és 5. teszt közül az egyiket „be kell áldoznom”, azaz tudatosan vissza kell fognom azért, hogy az egész verseny 6 teszt eredménye összességében jobb legyen. A feladatok függvényében egy-egy készséget kiválasztottam, ahol nem akartam 100%-ot nyújtani, ez pedig mind fizikailag, mind lelkileg segített az utolsó tesztekre újra energiát nyerni. Természetesen figyelembe vettem, hogy hol bukok ez által a legkevesebbet, melyik feladatot érdemes visszavenni és melyik az, amelyiket nem szabad.

A verseny hetére azt gondolom, erőben és agyban is össze tudtam magam szedni úgy, ahogy szerettem volna és készen álltam a kihívásra.

Helyszín, szervezés

Zalaegerszeget a versenyzők többsége már jól ismeri, akár a korábbi Restart kupákról vagy a 2022-es Nemzeti Bajnokságról. Most egy új helyszínre került a verseny, ráadásul egy igen rendbontó megvalósítással. Gyakorlatilag 3 különböző verseny került megrendezésre 1 hétvége alatt:

 • Junior és Masters Nemzeti Bajnokság
 • Amatőr Kupa
 • 2 órás formátumú IF3 Európa Bajnokság.

Ez alapján kijelenthető, a szervezők komoly fába vágták a fejszéjüket, a 3 verseny összehangolása nem kis feladat lehetett. De szerencsére ehhez azt gondolom, ideális helyszínt sikerült találni. Az élménypark és az ahhoz tartozó infrastruktúra igazi nyugati színvonalat teremtett, rendkívül elégedett voltam a hellyel és az ott elérhető lehetőségekkel. Hideg víz, tiszta mosdók, árnyékos terület, regenerációs zónák, kiállítók, közeli parkolás, profi minőségű versenypálya, nézőtér, igényes környezet. Ezek mind-mind azt szolgálták, hogy versenyzőként ne kelljen a részleteken agyalni, elég csak a versenyre fókuszálni.

A pályákon használt eszközök kiválóak voltak. A WildAnimals verseny állvány, ha jól láttam kapott új merevítéseket, ezért nagyon stabilan állt még akkor is, amikor egyszerre 6-an végeztük a húzásokat. Vadiúj súlyemelő rudakkal és tárcsákkal dolgoztunk, amik szintén nagyon jól szerepeltek, azt éreztem, könnyebben repültek a súlyok, mint a megszokott otthoni eszközökkel. Azt gondolom, a versenyzőket ért körülmények, élmények elérték egy jó nemzetközi verseny színvonalát is, amit tovább erősített az, hogy az időrendet is profin tartották.

A versenyt megelőzően és közben viszont kommunikáció oldalról én hiányoltam a nagyobb mértékű promóciót. Láttuk az összes támogatót, ez fontos is, értem. Viszont az IF3 és a Neffisz oldalán is elvétve jelentek meg a versenyt közvetlenül érintő tartalmak. Itt-ott egy két versenyzőről volt infó még korábban, de semmi több. Szerintem ennél jóval többet megért volna a verseny, de ugyanúgy a helyszín, Zalaegerszeg, vagy Magyarország is. Semmit nem láttam abból, hogy aki ide látogat, mire számíthat, mivel töltse az idejét, mit nézzen meg, márpedig a külföldi versenyzőknek ez szerintem kiemelten fontos lett volna. De én magam is kívülállónak éreztem magam a Masters Nemzeti Bajnokság és az Amatőr kupa témájában. Kik indulnak, milyen beosztással, mi várható, mik a nyeremények, mi a tét, stb.? Ezek mind a háttérben voltak kommunikálva, nem pedig a nyilvánosság előtt. Márpedig, nem csak engem érdekelt volna mindez. Annak ellenére, hogy nem indulok, miért nem láthatom, melyik versenyző hány órakor teljesíti a tesztjeit, hogy vannak a futambeosztások, mik a tesztek részletei? Azt sem értettem, miért kell majdnem egy napot várni arra, hogy kikerüljön a Facebook-ra a leaderboard, mert hacsak nem keresi valaki nagyon célzottan a keresőkben, nem találta meg. További fájdalmam, hogy az esemény követésére kizárólag az Insta felületen volt lehetőség. Hozzátartozóim, ismerőseim nagy része így semmit nem tudott a versenyről, videót nem láttak, a tabellát pedig csak szombat délelőtt ismerhették meg. Legalább 1 telefon lenne lerakva a sarokba, live Youtube stream-mel, és máris mindenki élőben nézheti az összes futamot. Ez szerintem alap kellene legyen.

Szerencsére versenyzőként nem éreztem a kommunikáció ilyen jellegű gondjait, de mint „nézője” a saját versenyemnek igen és ez azért frusztráló volt.

 

A tesztek

Két héttel a verseny előtt megismerhettük mind a két versenyfeladatsort. Mivel a pénteki és a szombati napokon teljesen eltérő feladatokat kellett végrehajtani, nem volt lehetőség többszörösen elpróbálni a feladatokat. 12 tesztet versenyszimulációként nem lehet (vagy inkább nem érdemes) többször besűríteni edzésbe ilyen rövid idő alatt, de egy alapvető elképzelés a megfelelő végrehajtásról így is kialakulhatott mindenkiben. A tesztek szisztémája hasonlított a Nemzeti Bajnokság feladataira, mégis kellően más volt ahhoz képest. Az időtartamok és a feladatok programozása szerintem jól sikerült:

Kevés amrap végrehajtású feladat volt, így egy gyors végrehajtással plusz pihenő perceket lehetett szerezni. Hagyományos körülmények között ez nem tényező, hiszen mindegy, hogy a két teszt között 3 óra vagy 3 óra 5 perc a különbség, de ebben a formációban a 10 perc és a 15 perc közötti eltérés már mérvadó lehet.

 • Az állóképességi teszt csak állóképességi elemeket tartalmazott, nem kerültek bele különleges eszközök, amik szerintem nem is oda valók.
 • Ötletes volt az erő teszt, pláne a döntős feladatsorban.
 • Mind a két feladatsorban volt olyan mozgásforma, ami versenyen számomra rendhagyó volt (gyűrűn forgás, gyűrűs strict muscle up, kettlebell get-up).
 • A mix feladatok változatosak voltak, sok mozgásformával, kellő hosszúsággal.
 • Mindkét teljesítmény teszt jó időtartamra lett programozva.

Ez alapján kijelenthetem, hogy elégedett voltam a feladatok kiírásával. Amivel viszont nem tudtam és most sem tudok egyetérteni, hogy miért szükséges kétszer 2 órában megküzdeni. A maratont se futják le többször, mert egyszerűen nem lehet megtenni magas teljesítményen két egymást követő napon. Két órás, teljesen kimerítő versenyzés után nem lehet 1 napon belül regenerálódni. Ráadásul, az eredmények is azt igazolják, hogy nem lesz jelentősen más a végeredmény. 1-2 pozíció csere volt csak az elődöntős és a döntős helyezések között, nem több.

Nekem az a véleményem, hogy maga a két órás formátum nagyon jó. Felmér minden készséget, sőt még a regenerációs készséget is, mint amolyan 7. tényező. Emellett nézőként, kísérőként sokkal élvezhetőbb, mert pörgős, koncentrált. Igaz, hogy kissé átalakítja az egész versenyrutint a Crossfit sémájú versenyekhez képest (nincs sokszori rákészülés a feladatokra, nincs sok bemelegítés, levezetés, regeneráció a tesztek között, stb.), ám a Funkcionális Fitnesz így közelebb is kerül a hagyományos sportok versenystruktúrájához (amikor a sportoló felkészül a futamára, rámelegít, végrehajtja, majd a végén megtudja az eredményét). Sajnos a kétszeri végrehajtással pont ezeket az előnyöket vettél el, így én ezt az elképzelést nem preferálnám a jövőben. De magát a két órás formát viszont támogatom, mert érdekes, új színt hozott a versenyrutinomba.

 

Elődöntő

Pénteken a délutáni órákban kezdtük az elődöntős futamot, ahol a 3 magyar együtt küzdött a többi nemzet sportolójával. Nagyon jó volt a hangulat végig, hiszen eközben már ment a Masters & Junior bajnokság, így a többi magyar sportoló is ott volt körülöttünk és szurkoltak nekünk. A teszteket az elvárásaim szerint teljesítettem, mind eredményben, mind helyezésben. Az állóképességi és a teljesítmény tesztben mindenképp az első között szerettem volna végezni, ami az első és második helyezésemmel sikerült is. Bár eléggé izgultam a gyűrűn átforgás miatt (konkrétan a verseny előtti héten, kedden tudtam megcsinálni életemben először), kifejezetten jól szerepeltem az ügyességi feladatban. Egyedül a kevert feladatsorban teljesítettem kicsit gyengébben, de addigra már nagyon kihajtottam magam, ami kissé meg is tört a teszt közepére. Szerencsére ebből a hullámvölgyből ki tudtam jönni az utolsó tesztre, a teljesítményt a futamomban meg is tudtam nyerni.

Közvetlenül a futamunk után már meg is tudtam, hogy továbbjutottam a döntőbe, azaz versenyezhetek a következő napon is. Ez elsőre kettős érzéseket váltott ki belőlem. Mivel rettenetesen elfáradtam, nem éreztem akkor úgy, hogy én képes leszek másnap is egy ilyen kihívást tisztességgel végig csinálni, de természetesen örültem annak, hogy az első lépést megtettem és a célt, amiért jöttem, teljesítettem. Ráadásul Joci és Kornél is továbbjutott, így mindhárman képviselhettük az országot a következő körben.

 

Döntő

Az eredetileg szombat estére tervezett döntőt az eső elmosta, a szervezők döntésének értelmében a vasárnapra tervezett páros verseny helyére időzítették a futamunkat. Nekem nagyon jót tett ez a plusz egy nap pihenő, mert szombaton nem éreztem még magam készen a versenyzésre, de a vasárnapi ébredésre már teljesen visszatért belém a versenyszellem.

Az állóképességi feladatot nagyon vártam, mivel mind a futást, mind a biciklit kedvelem. Ez alkalommal is tiszta cél volt az állóképességi feladat megnyerése. Látványos, és nézőként is azt gondolom jól követhető volt a feladat, ahol összesen 6 kört teljesítettünk. A 3. körtől kezdve körről körre tudtam visszatérni az élen lévőkre és épp az utolsó körre sikerült is befognom mindenkit, ezáltal egy első hellyel nyitottam a döntőt. A vasárnapi erő teszt jobban feküdt nekem, mint a pénteki, mivel a szakítás mozgásokban elég gyenge vagyok. Sikerült egy második hellyel zárni, épp a célul kitűzött 400kg-os összesített eredménnyel. Az ügyességi és saját testsúlyos feladatokban már nem végeztem olyan jól a többiekhez képest, de nem tudtam volna ezekben magamból többet kihozni. A déli forróság ekkorra már igazán megtette a hatását, szó szerint menekülni kellett a nap elől és ügyelni arra, hogy ne érjünk forró felületekhez az égési sérülések elkerülése érdekében. Míg pénteken a kevert, vasárnap az ügyességi feladat volt számomra a hullámvölgy, ott nem érezem magam komfortosan. De ahogy előzőleg, itt is a következő tesztre sikerült összekapni magam. A kevert tesztben egy második hellyel zártam, szinte végig csak arra figyelve, hogy épp néhány ismétléssel a 3. helyen dolgozó Joci előtt legyek. Próbáltam a lehető legtöbb energiát átmenteni a 6-os tesztre, ami meg is hálálta magát, ugyanis azt egy óriási hajrával meg tudtam nyerni. Az eredményben az is szerepet játszik, hogy az addig vezető svájci srác az 5-ös tesztben sajnos lesérült, így ő nem vett részt érdemben az utolsó feladat végrehajtásában. A sérüléséből adódóan ő hátrébb is csúszott a ponttáblában, így végül enyém lett a 2. hely, igen nagy meglepetésemre. Mivel a döntőben szereplés volt a fő kitűzött célom, ez igencsak túlszárnyalta az elvárásaimat.

Összegzés

Igazán elégedetten távoztam Zalaegerszegről, a kitűzött céljaimat szinte hiánytalanul teljesítettem, sőt, túl is mentem azokon. Pozitívan, örömmel tekintek vissza a versenyre, azóta is gyakran idézek fel pillanatokat a futamokból. A dobogós helyezésemre kifejezetten büszke vagyok, ez azt mutatja nekem, hogy van még a felnőtt mezőnyben is esélyem odaérni az élmezőnybe.

Mivel egy profi versenyt tudhatunk magunk mögött, őszinte elismerésem küldöm ezúton is mindenkinek, akinek a munkája ezt elősegítette! Szervezők, bírók, segítők, mindenki belerakta a munkát, és ennek volt valódi látszatja is. Hiszem, hogy a külföldi versenyzők, akik itt voltak ezen a hétvégén, úgy utaztak haza, hogy ők is jól érezték magukat. Azokat az impulzusokat, élményeket, amiket egy sportoló egy versenytől elvárhat, azt átélhették. Remélem, a közvetítést és a promóciót érintő kritikámat más is jogosnak érzi majd és a következő versenyre ezeket is sikerül majd fejleszteni! Mivel a sportág is és a szövetség is fejlődőfélben van, kiemelten fontos az, hogy ne csak a versenyző mondja azt, hogy „igen, jól éreztem magam”, hanem egy szurkoló, rokon, barát, sportszerető ember is úgy gondolja, megkapta mindazt, amiért követni akarta az eseményt.

Köszönöm a lehetőséget, hogy indulhattam és egy ilyen jót versenyezhettem!

 

Közösségi felületeink

© 2023 Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség. Minden jog fenntartva.