2023 Nagy Sportágválasztó

Május. 26-27. Pénteken és Szombaton megrendezésre került a Nagy Sportágválasztó. A szövetségünk képviseletében a Funkcionális Fitnesz sport első alkalommal volt jelen az eseményen.

Pénteken Nagy Ancsa többszörös magyar válogatott Funkcionális Fitnesz versenyző és Világbajnoki résztvevő által összeállított kihívásra jelentkezhettek a bátor résztvevő gyerekek.

Az érdeklödő  szülők, tanárok és vállalkozók pedig megfelelő információt és eligazítást kaptak a funkcionális sporttal kapcsolatban. Sokakban felmerült a kérdés, hogy; Valójában mi is az a funkcionális fitnesz?

Erre a kérdésre  a következő összefoglaló választ adtuk a helyszínen:

A funkcionális fitnesz egy kevert, úgynevezett hibrid sport, amely több sportág ötvözeteként jött létre. Párhuzamot lehet vonni egyéb kevert sportokkal, mint például az öttusa vagy a kevert harcművészetek (mma).   A funkcionális fitnesztben olyan sportokat találhatunk, mint  a talaj-és szertorna, az olimpiai súlyemelés, az erőemelés az atlétika és a triatlon. A felnőtt, masters és U20 korcsoportokban a versenyeken hat különböző képességet felmérő teszteket hajtanak végre a sportolók. Ezek a tesztek a Nemzetközi Funkcionális Fitnesz Szövetség (iF3) szabályozása alapján a következő kategóriákba sorolhatóak: erő, állóképesség, készség, teljesítmény, (saját) testsúlyos és a kevert teszt. (https://functionalfitness.sport/sport/test-categories/)   Az utánpótlás és a gyermek kategóriákban négy tesztfeladat a jellemző, figyelembe véve a fiatal szervezet optimális terhelhetőségét. Ezek az erő, állóképesség, saját testsúly és a kevert tesztek. (https://functionalfitness.sport/youth/) A sport a nevét onnan kapta, hogy a versenyzők a fent megnevezett hat fittségi képesség tesztfeladatiban mérik össze a tudásukat, amelyben lévő alapmozgásminták a hétköznapi életünkben is folyamatosan jelen vannak.

A szombati napon a sportágunkat és a szövetséget a CrossFriends sportegyesület lelkes edzői képviselték, akik több játékos versenyt rendeztek a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt  (https://wodstock.hu/).

A futamok győzteseit pedig ajándékokkal jutalmazták. Az egyszerűség kedvéért saját testsúlyos és kézi súlyzóval és Kettlebell-el végrahajtott gyakorlatokat állítottak össze az érdeklődőknek.Sportszövetségünk ezúton is megszeretné köszönni a lehetőséget a Nagy Sportágválasztó szervezői csapatának, hogy helyet biztosítottak a funkcionális fitnesz sport számára. Külön köszönet Nagy Ancsa élsportolónak és a CrossFriends edzőinek, hogy eljöttek és jelenlétükkel emelték a rendezvény színvonalát. Szeptemberben újra találkozunk!

Addig is az érdeklődő szülők és gyerekek figyelmébe ajánljuk a www.neffisz.hu weboldalt, amelyen minden a sportunkkal kapcsolatos információt megtalálhatnak. Illetve a közösségi média felületeinket:

Facebook: https://www.facebook.com/FunkcionalisFitneszversenyzesiSzovetseg/

Instagram: https://www.instagram.com/officialneffisz/

Kérdés esetén pedig írjanak Nekünk bátran az info@neffisz.hu e-mail címre.

 

A szeptemberi viszont látásig Mindenkinek jó sportolást Kívánunk!

Közösségi felületeink

© 2023 Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség. Minden jog fenntartva.